"Zaveštanje" prikazano u Austriji

U bioskopima „MetropolKino“ u Inzbruku i „HollywoodMegaplexGasometer“ u Beču 19. marta, u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI uz podršku predstavništva Republike Srpske u Austriji, ogranka Organizacije srpskih studenata u inostranstvu u Beču i SPKD „Prosvjeta – Austrija“, kao i predsednika Saveza Srba Austrije, Darka Jurišića, održana je austrijska premijera dokumentarnog filma „Zaveštanje“.

To su ujedno bila i prva prikazivanja ovog dokumentarnog filma van Srbije.

Austrijska premijera dokumentarnog filma Zaveštanje organizovana je sa ciljem da se publici predstavi autentična ispovest poslednjih preživelih iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, kako bi se setili naših žrtava u Drugom svetskom ratu, da njih i njihove patnje otrgnemo od zaborava u nadi da se slično zlo nikada više neće dogoditi.

Ujedno će projekcijama Zaveštanja u Austriji biti pomognute socijalno ugrožene porodice sa više dece na Balkanu, jer je sav prihod od premijere u Inzbruku i Beču, pa i 26. marta u Lincu, namenjen upravo njima.

Oliver Ranisavljević, zamenik predsednika SPOJI, je otvorio filmsko veče u Inzbruku i pozdravio sve prisutne goste, među kojima su bili Aleksandar Stolić, inzbruški paroh i arhijerejski namesnik za jugozapadnu Austriju, Dragan Filipović, predsednik Zajednice Srba Tirol, Đuja Tešanović, bivša članica Skupštine grada Salcburga i počasna članica SPOJI, kao i naših prijatelja iz Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja" iz Štutgarta, članova SPKUD Vuk Karadžić iz Švaca, KSUD-ova Bratstvo, Đurđevdan i Ostrog iz Inzbruka, ali i predstavnika ekipe američkog fudbala Pirati iz Zemuna koji su tokom ovog vikenda bili gosti ekipe Rejders iz Inzbruka.

U kratkom obraćanju predstavili su se i članovi filmske ekipe među kojima su bili Ana Marjanović, asistent režije, Aleksandar Jaćić, montažer i dizajner zvuka, Monja Jović, direktor projekta, i Ivan Jović, reditelj filma, koji su prisutnima izložili detalje o filmu.

Premijeru u Beču, održana istovremeno kad i u Insbruku, otvorio je Miloš Savanović, zamenik predsednika OSSI-Beč. Među publikom u Beču bili su, između ostalih i mr Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, prof. dr Volfganga Rorbaha, člana Evropske akademije nauka i umetnosti i počasnog člana SPOJI, kao i predstavnici OSSI-Beč, SPKD Prosvjeta-Austrija, SPOJI-Beč i drugih organizacija.

Zaveštanje predstavlja jedinstven filmski spomenik koji prenosi kolektivno iskustvo stradanja u Drugom svetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske. Za film je snimljeno oko 450 sati svedočenja, prikupljanih tokom četiri godine razgovora sa 94 neposredna svedoka.

Filmska priča je bez naratora, istoričara i arhivskih snimaka, uronjena u čistu neposrednost živih svedočenja. Dajući žrtvama jedinstveno pravo da same tumače sopstvena stradanja, ovaj film predstavlja oproštaj sa celim jednim naraštajem, postajući filmski spomenik koji im podiže naša generacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво