Čarobna Borina frula omađijala Norvežane

Mart je za Srbe u Bergenu mesec kulture. Posle gostovanja glumaca Narodnog pozorišta Kaline Kovačević, Bojane Stefanović Tornjanski, Aleksandra Srećkovića Kubure i Nenada Stojmenovića sa komedijom "Brakolomije" 11. marta, maestro Bora Dugić i fantastični muzičari: Slobodan Marković - klavijature, Slobodan Prodanović- harmonika, Milan Pavković-kontrabas i Bojana Golubović - violina, održali su koncert za pamćenje 17. marta u katedrali u centru Bergena.

Pored poštovaoca muzike Bore Dugića, okupili su se i Norvežani i Šveđani, pa i Rumuni, Holanđani i Englezi, prijatelji, učitelji iz muzičke škole, kao i naša deca koja su sa interesovanjem pratila i koncert i najavu svake numere, javlja za Program za dijasporu Aleksandar Radulović, predsednik Društva Srba i prijatelja Srbije u Bergenu.

Najave su prevođene na norveški jezik iako to ponekad i nije bilo lako, kao u slučaju muzike iz filma Sinovci Siniše Kovačevića i dijaloga oca i nerođenog sina u Baladi nerođenih.

"Maestralna tehnika prilikom izvođenja Zajdi, zajdi u jednom dahu ostavila je snažan utisak na prisutne profesionalne muzičare koji su podelili utiske sa nama posle koncerta. Interesantna je bila reakcija mlađih posetilaca koji su prepoznali kompoziciju Edvarda Griga, koju inače puštaju na razglasu kamioni koji prodaju sladoled po kućama (tzv. Isbilen) Maestro je fantastično uporedio Griga sa Mokranjcem, jer su na sličan način eksperimentisali sa etno zvukom", kaže Radulović za RTS.

Anđeoski glas Bojane Golubović u solo numeri je ispunio emocijama impozantnu katedralu.

Najavljujući Nizamski rastanak i obajašnjavajući da su se ratnici sa tom pesmom opraštali da bi odlazili da brane svoja ognjišta od Turaka, maestro Bora Dugić je, na neki način, održao i čas istorije, a koncert je završen bravuroznim izvođenjem rumunske Ševe.

Muzičari su nastavili sutradan svoj put za Oslo, gde su nastupali sa internacionalnom zvezdom Jordi Savalom i drugim muzičarima sa Balkana u sklopu internacionalnog festivala crkvene muzike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво