Živi ako smeš

Knjiga Slavice Klein "Živi ako smeš", Srpkinje iz austrijskog mestašca Lase pored Beča, nedavno je ugledala svetlost dana.

Pesme u knjizi Živi ako smeš su nanizane od crnih, životnih, ljubavnih, preko religioznih i socijalnih. Kroz njih se provlači jasna nit želje da raskrsti sa užasnom prazninom okruženja, pogrešnom ljubavlju, ali i sa mnogo značajnijim dešavanjima koja su činila okosnicu njenog života.

"Izborom lirike oslikava se moralno stanje njenog duha i odlučna rešenost da ne poklekne i da se ne preda pred višegodišnjim bezrazložnim osporavanjem i zavišću onih kojima nije odgovaralo njeno nastojanje uspostavljanja drugačijeg odnosa vrednovanja srpske književnosti i kulture u dijaspori. Nije im se dopadalo ni to što je sve radila sa uverenjem. Njen slikovit i zanimljiv stil izražavanja kroz otvoreni stih mnogima je predstavljao trn u oku. Viteški hrabro, usamljena, krikovima izazova i iskušenja, besa i bola, ali i povremenim intervalima sreće i zadovoljstva koji se retko, s vremena na vreme, pojavljuju u njenim pesmama, odlučna je da konačno učini nešto od svog života, ali i da uspostavi nove vrednosti u stvaralačkoj umetnosti.

Slavicu Klein, najmlađu od tri sestre, rođene iz mešovotog braka, upoznao sam u Beču, izuzetno hladne martovske večeri 2016. godine, na književnom susretu pisaca dijaspore. Živa i poetska reč žene sa vizijom Srpkinje i majke, njena nepotkupljiva svest i savest u trenutcima velikih životnih iskušenja, rezultirala je knjigom ljubavne poezije, ali ne samo ljubavne", ističe recenzent knjige, književnik Radovan B. Milić.

Kulturno-istorijski centar Srpska kruna, imenovao je 2016. godine Slavicu Klajn, pesnikinju iz Beča, na mesto direktora Srpske krune za teritoriju Austrije. Trinaestog septembra 2016, uručen joj je zlatni Orden prvog reda koji se dodeljuje zaslužnim ličnostima za stvaralački doprinos i trajne vrednosti umetničkog i kulturnog izražaja u oblasti poezije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво