Srpski novogodišnji koncert "Prosvjete" u Beču - jedinstvena promocija srpske kulture u Evropi

U prepunoj sali trećeg bečkog Magistrata u centru Beča, 13. januara 2017. godine šesti put održan je Srpski novogodišnji koncert Prosvjete. Ova tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

Ovogodišnjem koncertu Prosvjete su, između ostalih, prisustvovali: Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Astriji, Tomislav Leko, ambasador BiH u Austriji, Slavica Milačić, ambasador Crne Gore pri Misiji UN u Austriji, mr Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, mr Ivan Kostić, narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Republike Srbije (kome je ovo prva poseta nekoj organizaciji u dijaspori od imenovanja), izaslanik episkopa austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja, prezviter Jovan Alimpić, sveštenstvo, članovi diplomatskog kora, brojni ugledni srpski i austrijski intelektualci, članovi i poštovaoci Prosvjete, predstavnici austrijskih institucija, medija i brojnih srpskih organizacija meću kojima i Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji, kao i mnogi drugi gosti iz Austrije, Srbije i inostranstva, javlja Prosvjeta iz Beča.

Kao i svake godine, dobro promišljeni i pripremljeni program naišao je na veliko oduševljenje publike, posebno austrijskih gostiju kojih je ove godine bilo u velikom broju. Primećen je dobar broj studenata, intelektualaca, posebno lekara, koji su doveli svoje bečke prijatelje i kolege da ih upoznaju sa biserima srpske kulture u Beču, ali i objasne kako to da se Srpska nova godina slavi upravo 13. januara, sa mnogo posebnosti, ali i kroz promovisanje zajedničkih vrednosti.

Program je otvorio Mali hor Prosvjete predvođen Verom Simić. Deca su, između ostalog, pevala Mocartovu Malu noćnu muziku, evropsku pesmu Pravo prijateljstvo i nezaobilazne Zvončiće i izazvala veliko oduševljenje publike. Sa mnogo uspeha nastupio je i hor SPCO Sveti Sava koji vodi Biserka Vasić, sa kompozicijama srpske duhovne muzike, koje su se posebno dopale mnogim austrijskim gostima.

Specijalna gošća Prosvjete bila je talentovana pijanistkinja Marina Popadić iz Nemačke, koja je svoju evropsku priču, preko Trebinja, školovanja u Firenci i Štutgartu, uspešno muzički prezentirala u Beču. Ona je ovom prilikom izvela Balkanske plesove, Pesmu bez reči i Preludium, a bis bečke publike je pokazao da je ona to uradila na najbolji mogući način.

Vokalna solistkinja i muzički pedagog Jelena Krstić otpevala je pesme sa svog novog albuma Ljubav i pobrala gromke aplauze prisutnih. I ona je pevala na bis, uz pratnju svog oca Sime Simića. Ovom prilikom pozvala je prisutne na svoj solistički koncert i promociju svog rada 25. januara u bečkom Akcentu.

Kroz svečani muzički program prisutne su na srpskom i nemačkom jeziku vodile Vesna Špirić i Aleksandra Tanasković, pedagozi i predavači u Prosvjetinoj školi srpskog jezika.

Na kraju programa prof. Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta je pozdravio prisutne i poželeo im sve najbolje u Novoj 2017. godini, zahvalivši svima koji su došli i učestvovali u organizaciji koncerta. Posebna pohvala upućena je mladom timu Prosvjete, ali i svim prijateljima koji podržavaju organizaciju ovog važnog događaja. Ove godine su posebno istaknuti novi - kompanija m:tel Austria, kao i oni koji su od početka rada uz Prosvjetu - Era4M.

Nakon oficijelnog dela programa i zajedničkog fotografisanja, organizovan je prigodan koktel i druženje koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво