Smrt besmrtnika

"Tesla je, kao retko koja ličnost u istoriji, neprestana inspiracija naučnicima i umetnicima, kako svojim delom tako i svojim životom. Malo je poznato da je on bio pionir ekološkog pokreta, da se zalagao za istinski mir u svetu...", kaže Milovan Matić, autor dvojezične fotomonografije o jednom od najvećih umova čovečanstva.

U večernjim satima prvog dana pravoslavnog Božića 7. januara 1943. godine, u svom apartmanu broj 3327, na 33. spratu hotela Njujorker, u krevetu hotelske sobe preminuo je Nikola Tesla. U trenutku smrti bio je sam. U katedrali Sv. Jovana Bogoslova 12. januara Tesli je održao opelo sveštenik SPC Dušan Šukletović, nakon čega je sahranjen na groblju udaljenom 35 milja severno od Njujorka.

Posle izvesnog vremena Teslini posmrtni ostaci kremirani su iz još nepoznatih razloga, a urna sa njegovim pepelom nalazi se u Teslinom muzeju u Beogradu.

Najmisteriozniji Teslin izum bio je energetski zrak smrti. SAD su strepele da bi mogao doći u ruke neprijatelja. I Teslin toranj na Longt Ajlendu, 90-tak kilometara od Njujorka, sagrađen 1903. godine, srušen je 1917-te 4. jula na dan nezavisnosi SAD-a zbog straha od moguće zloupotrebe. Veruje se da je vlada SAD-a nadzirala Nikolu Teslu. Istina je da je po Teslinoj smrti američko Ministarstvo inostranih poslova konfiskovalo sve njegove dokumente iz hotelske sobe 3327.

Krajem 2016. godine, povodom velikog Teslinog jubileja 160-te godišnjice od njegovog rođenja, objavljena je živopisna fotomonografija, prva i jedina do sada u svetu, na srpskom i engleskom jeziku. Njen autor je najveći Teslin bibliograf Milovan Matić, a novosadska izdavačka kuća Studio Bečkerek originalnim dokumentima i faksimilima autentičnih dokumenata, jednostavno i jasno dočarali su jedan od najimpresivnih naučnih životopisa - genijalnog pronalazača i jednog od najblistavijih umova čovečanstva.

Na Teslinim izumima počiva svetski energetski sistem i savremena tehničko-tehnološka civilizacija. Ostavio je sebe svim vremenima i svim pokolenjima.

Školovao se u rodnom Smiljanu, ondašnjoj Austriji, Gospiću, Karlovcu, Gracu i na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Evropske godine proveo je radeći u Mariboru, Budimpešti, Parizu, Strazburu. U SAD otišao je 1884. U Njujorku je proveo nanjveći deo svog stvaralačkog života. Živeo je kraće vreme u Pitsburgu, Čikagu i u brdima Kolorado Springsa. Bio je građanin, a potom i državljanin Amerike 60 godina.

Pred kraj života Tesla je sve više vremena provodio sam. Teslinu vibraciju svesti niko do sada na zemlji nije imao, niti je iko voleo čovečanstvo takvom ljubavlju kao on - sin srpskog prote Milutina i sestrić vladike dabrobosanskog Nikolaja Mandića. U porodici Teslinog oca prote Milutina i majke Georgine Đuke Mandić bilo je više od 30 pravoslavnih sveštenika. I Nikoli Tesli bila je namenjena sveštenička odežda.

Prvi Teslin biograf Džon Oꞌ Nil zapisao je „ni po čemu se nije moglo naslutiti da se rodio genije, kada je u ponoći između 09. i 10. jula 1956. godine u domu pravoslavnog sveštenika Milutina Tesle i njegove žene Đuke, u malom selu Smiljanu, u Lici, došao na svet sin Nikola."

Sam Nikola Tesla kaže: „Mora da se nešto strašno dogodilo prilikom mog rođenja čim su mi namenili ulogu sveštenika." Na pitanje novinara K. Mofeta 1896. godine, koliko jezika govori, Nikola Tesla je odgovorio: „ Ne baš mnogo, 7-8. Ali moj otac je bio veliki lingvista, on je govorio 18 jezika."

U biblioteci prote Milutina nalazila su se dela Getea, Šilera, Didroa.

Teslino školovanje pomagali su njegovi bogati ujaci Mandići, kroz čije imanje u Lici voz prolazio dva sata. Odakle zaista potiče Teslina genijalnost, teško je dokučiti jer su i njegov život i rad još uvek obavijeni velom tajni. Kada se dokuči i otkrije ko je zaista bio Nikola Tesla biće to genijalno otkriće, ništa manje nego što je bilo otkriće Tesline naizmenične struje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи