Nagrađena "Himna mira" Saše Mićkovića

Srpski pesnik Saša Mićković je u 2016. dobio dve nagrade za književnost, Pesničku hrisovulju i Godišnju nagradu opštine Rača. Ovih dana stigla je vest da je dobio i nagradu u Italiji, koju dodeljuje VerbumlandiArt–Udruženje umetnika iz Galatonea, koji su napravili saradnju s Klubom ljubitelja knjige "Majdan" iz Kostolca i deluju kao suorganizatori, zbog potpisanog Protokola o saradnji i tzv. Pakta prijateljstva. Prvo mesto u Italiji osvojila je Mićkovićeva "Himna mira".

Konkurs u Italiji je raspisan na temu mira, a učestvovali su pisci iz Italije, Rusije, Engleske, Arabije, Francuske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, saznajemo od pesnika Mićkovića.

Predsednik žirija je Slavica Pejović, a uz nju su o pobedničkoj pesmi odlučivali Milisav Milenković i Mirjana Dobrila.

Dodela nagrade Saši Mićkoviću za osvojeno prvo mesto s pesmom Himna mira će se održati 20. decembra u Italiji, Leče.

Saša je na konkurs poslao "dupli sonet" od 28 stihova, na temu sveopšteg svetskog mira, a s naznakama opraštanja i pomirenja, uz širenje blagolečnih misaonih strelica. Pesma je na konkursu prepoznata kao poruka ljubavi i razumevanja.

"Ova nagrada mi je veoma draga, jer je poezija tematski obradila temu mira - koji je najbitniji suštastveni sačinitelj sreće i života svih ljudi koji bitišu na planeti. Takođe, veoma je korisno što srpska poezija na ovaj način izlazi iz našeg područja i polako naseljava i druge zemlje, koje su otvorene za srpsku poetsku reč. Svakako, nije sve u nagradama, jer poeziju ne smatram za neku maratonsku disciplinu, trkalište... Ali ponekad je lepo u radnu sobu doneti i "pohvalu", jer se i na taj način rad pesnika kruniše", kaže za RTS Saša Mićković.

Inače, u 2016. godini štampane su dve knjige poezije, a krajem decembra očekuje se i ljubavna trilogija - dvesta soneta koji će biti podeljeni u tri knjige: Oda ljubavi, Himna ženi i Škrinja za sećanja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 09. dec 2016, 19:13) - srecko aleksic [neregistrovani]

za svaku pohvalu

Sasa je jedan od dominatnih pesnika mladje generacije.Karakterise ga stilski doterana pesma,u sonetnoj formi stiha.Istrajnost kome stremi ovaj moderan pesnik nosi vrhunac strasti.Jos jedan uspeh na svetskoj sceni.Ja sam mu za stopama,posle Ivana iz Zadra,treci sam na spisku nagradjenih autora.Srecko Aleksic pesnik iz Beograda.

(petak, 09. dec 2016, 16:12) - Sasa Mickovic [neregistrovani]

.

Hvala RTS.