Nagrađena "Himna mira" Saše Mićkovića

Srpski pesnik Saša Mićković je u 2016. dobio dve nagrade za književnost, Pesničku hrisovulju i Godišnju nagradu opštine Rača. Ovih dana stigla je vest da je dobio i nagradu u Italiji, koju dodeljuje VerbumlandiArt–Udruženje umetnika iz Galatonea, koji su napravili saradnju s Klubom ljubitelja knjige "Majdan" iz Kostolca i deluju kao suorganizatori, zbog potpisanog Protokola o saradnji i tzv. Pakta prijateljstva. Prvo mesto u Italiji osvojila je Mićkovićeva "Himna mira".

Konkurs u Italiji je raspisan na temu mira, a učestvovali su pisci iz Italije, Rusije, Engleske, Arabije, Francuske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, saznajemo od pesnika Mićkovića.

Predsednik žirija je Slavica Pejović, a uz nju su o pobedničkoj pesmi odlučivali Milisav Milenković i Mirjana Dobrila.

Dodela nagrade Saši Mićkoviću za osvojeno prvo mesto s pesmom Himna mira će se održati 20. decembra u Italiji, Leče.

Saša je na konkurs poslao "dupli sonet" od 28 stihova, na temu sveopšteg svetskog mira, a s naznakama opraštanja i pomirenja, uz širenje blagolečnih misaonih strelica. Pesma je na konkursu prepoznata kao poruka ljubavi i razumevanja.

"Ova nagrada mi je veoma draga, jer je poezija tematski obradila temu mira - koji je najbitniji suštastveni sačinitelj sreće i života svih ljudi koji bitišu na planeti. Takođe, veoma je korisno što srpska poezija na ovaj način izlazi iz našeg područja i polako naseljava i druge zemlje, koje su otvorene za srpsku poetsku reč. Svakako, nije sve u nagradama, jer poeziju ne smatram za neku maratonsku disciplinu, trkalište... Ali ponekad je lepo u radnu sobu doneti i "pohvalu", jer se i na taj način rad pesnika kruniše", kaže za RTS Saša Mićković.

Inače, u 2016. godini štampane su dve knjige poezije, a krajem decembra očekuje se i ljubavna trilogija - dvesta soneta koji će biti podeljeni u tri knjige: Oda ljubavi, Himna ženi i Škrinja za sećanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво