Pobeda naše umetnice na kanadskom konkursu

Ljiljana Lili Otašević pobedila je na konkursu koji je raspisao Muzej za dizajn i njena instalacija zatalasanih klupa u četiri boje biće trajno izložena na prometnoj Union stanici u Torontu. Otaševićka se davno opredelila da njen umetnički izraz budu skulpture i monumentalne instalacije i ovo joj nije prava pobeda na konkursima za uređenje javnih prostora.

Prestižna kanadska institucija - Muzej za dizajn i očuvanje baštine pozvao je arhitekte, slikare, vajare, dizajnere da predlože rešenje za kafe pauzu na prometnoj Union stanici u centru Toronta. Sedmočlani žiri odlučio se za kreaciju ovalnih zakrivljenihg klupa pod nazivom Brejk vejv ("prekinuti talas"), čiji je autor Ljiljana Lili Otašević, javlja za Program za dijasporu RTS-a Branka Dikanović Trbojević.

Brejk vejv - umetnost za kafe pauzu

Kanadski časopis za arhitekturu i dizajn prvi je objavio priču o našoj umetnici i njenoj pobedi na ovom konkursu, a svečano otvaranje bila je prilika za susrete i čestitke. Takođe, na ovom otvaranju kraj klupa u četiri boje, ponovljeno je ono što je žiri već saopštio - da je reč o umetničkom rešenju koje će mnoštvu putnika koji svakodnevno prolaze stanicom pružiti trenutke uživanja u lepom ali i predah.

Instalicija Brejk vejv trenutno je izložena u obnovljenom zapadnom krilu Union stanice a umetnicu smo pitali gde će one biti trajno postavljene.

„Moje klupe biće ovde do 3. januara, a potom se sele u Montreal na nekoliko meseci. Po povratku u Toronto trebalo bi da dobiju svoje stalno mesto", kaže Ljiljana Lili Otašević.

Ljiljani Otašević ovo nije prva pobeda na nekom konkursu. O tome kako se oseća umetnik čije ideje prolaze trnovit put konkursa ona kaže da joj je to zanimljivo, da joj pruža motivaciju i da je pravi izazov. A kako i ne bi bio. Za konkurs treba priložiti ideju, dokumentovati dosadašne radove, poslati skicu pa, kad žiri napravi uži izbor, suočiti se i sa sudom publike. Skica ili maketa obično se izlože u nekom javnom prostoru i postave na internet pa, tek kad publika da svoje mišljenje i kad se konsultuju inženjeri i urbanisti, žiri saopšti svoju odluku.

Mobius u Torontu a Kreščendo u Berlingtonu

Ceo ovaj put Ljiljana Otašević prošla je i pre par godina kada je njen Mobius (petlja), skulptura od nerđajućeg čelika praćena metalnim klupama i foteljama dobila svoje mesto na prostoru između Janga i Eglintona u središnjem Torontu.

„Kad s proleća prošetam ovim delom grada i vidim da taj prostor živi, da ljudi tu prave predah, proveravaju poruke na mobilnim telefonima ili prosto sede i razgovaraju znam da sam uradila dobar posao" , kaže Ljiljana Otašević.

Još jedan monumentalna skulptura pod nazivom Kreščendo koja asocira na orgulje, krasiće narednog proleća trg u Berlingtonu - južnom Ontarijskom gradu u usponu.

„Vlasti u ovom gradu rešile su da rekonstruišu trg koji je dosta blizu jezera, a zadatak je bio da rad uspešno spoji tradiciju i moderno. Procenili su da moj Kreščendo ispunjava te uslove a biće postavljen verovatno na proleće", saopštava za RTS umetnica.

Ljiljana Lili Otašević diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a u Torontu živi od 1992. godine. Iako je studirala dizajn i slikarstvo opredelila se da njen umetnički izraz budu skulpture i monumentalne instalacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи