Prosvjetina škola srpskog jezika nastavalja sa radom

Već četvrtu godinu "Škola srpskog jezika" Srpskog prosvjetnog i kulturnog Društva "Prosvjeta" u Austriji otvara svoja vrata kako starim, tako i novim đacima. Nastava se od ove godine održava u prostorijama crkve Vaskrsenija Hristova u drugom bečkom okrugu, crkve Rođenja Presvete Bogorodice u šesnaestom i Prosvjetinim prostorijama u trećem okrugu. Nastava je besplatna.

Male polaznike škole toplim rečima pozdravila je Svetlana Stanković, šef konzulata Srbije u Austriji.

"Naša ambasada u Beču ima sve pohvale za ovaj projekat i celokupni rad Prosvjete. Neka je sa srećom!", rekla je Svetlana Stanković.

Ispred Eparhije austrijsko-švajcarske prisutan je bio sveštenik Mihajlo Smiljanić, kao i predsednik Crkvene opštine Luka Mitrović, koji su preneli pozdrave i čestitke vladike Andreja, javlja Prosvjeta.

Ove godine prijavilo se mnogo novih zainteresovanih đaka i roditelja. Predsednik Prosvjete i osnivač škole, prof. Srđan Mijalković pozdravio je učenike i podsetio na termine, raspored nastave i način rada u novoj školskoj godini, a deca i roditelji su izrazili veliko zadovoljstvo što je Prosvjeta uspela da obezbedi nove prostorije i na vreme počne novu školsku godinu.

Kao i prošlih, i u ovoj školskoj godini nastava će obuhvatati učenje jezika, čitanje i pisanje, upoznavanje sa istorijom, kulturom i književnošću srpskog naroda. Program je prilagođen potrebama učenika, kao i programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Uči se i o Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Osim osnovnih razreda, Prosvjeta je organizovala i predškolsku grupu - kreativnu radionicu za decu Mala pričaonica gde se deca predškolskog uzrasta kroz aktivnu igru pripremaju da prepoznaju i nauče "pričice, pesmice i slova ćirilice."

Naravno, tu je i već poznati Mali hor Prosvjete namenjen muzički nadarenim mališanima. Od ove godine u ponudi je Prosvjetin likovni razred za likovno nadarenu decu.

"Nadamo se da će srpska zajednica u Austriji uskoro shvatiti važnost ovog projekta. Ovo nije samo Prosvjetina ili samo crkvena škola, već je ona važna za svu decu srpskog porekla u Beču i Austriji. Samo deca koja dobro znaju svoj jezik moći će da dobro nauče i strani, a pre svega, moći će da očuvaju svoj identitet i svest o svom poreklu, što je vrlo važno i za pozitivnu integraciju u šire društvo. Pomoć SPC u Beču i podrška vladike Andreja i sveštenstva je od ogromnog i presudnog značaja, koliko materijalna toliko i moralna. Projekat je delom sufinansiran i od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu", rekao je profesor Mijalković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се