Veče Balkana u Vašingtonu

Vredna i kreativna Srpkinja sa merilendskom adresom Biljana Regan predstavila je 29. septembra svoju zemlju i njene susede na svečanosti u čast svekolike balkanske baštine, koju je organizovao Američki savet za međunarodno obrazovanje iz Vašingtona.

Priredbi A Glimpse into the Balkans su u prostorijama Saveta prisustvovali predstavnici nekoliko ambasada, među kojima i delegati Ambasade Republike Srbije. Bogato kulturno nasleđe zemalja Balkana prikazano je promocijom mirisa i ukusa, pogleda i zvuka, pojedinačne srdačnosti i kolektivne gostoprimljivosti naroda sa naših prostora, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ivan Kalauzović Ivanus.

Mozaik ove večeri činili su ukusna hrana, ekskluzivna vina potekla iz bujnih istočnoevropskih vinograda, suveniri, umetnine, pokloni i iskustvo i istorija najburnijeg dela Evrope, koju, da parafraziramo Vinstona Čerčila, ni sam Balkan često ne može u potpunosti obgrliti. Uz sve to, Biljana Regan je priredila reviju folklornih kostima iz svoje sada već čuvene kolekcije, ukomponovanu sa tradicionalnom "živom" muzikom i ambijentom raskrsnice Istoka i Zapada.

"Veoma sam srećna, jer sam sa svojim saradnicima uspela da vratim vreme unazad i da prezentujem nošnje iz bivše Jugoslavije. Svaki kostim je priča za sebe, a mi smo kroz ovu reviju sve te priče ispričali", kaže Biljana.

Saradnja između nje i Američkog saveta za međunarodno obrazovanje ostvarena je preko srpske ambasade u Vašingtonu. Elena Romanova, u Savetu zadužena za strateški razvoj, izrazila je želju da upravo nošnje i drugi elementi iz Biljanine kolekcije budu kao deo modnog šoua zenit čitavog događaja. Šapčanka iz Merilenda je sa oduševljenjem prihvatila Elenin predlog, a o rezultatima zajedničkih aktivnosti se uveliko priča.

Tokom posebnog segmenta programa, "tihe aukcije", mestu susreta brojnih međunarodno orijentisanih profesionalaca, prikupljana su sredstva namenjena podršci stipendijama zaslužnim američkim i internacionalnim studentima, po kojima je Savet naročito poznat.

broj komentara 0 pošalji komentar