Špil soneta Saše Mićkovića

Srpski pesnik Saša Mićković, rođen u Austriji, sa trenutnom adresom u Parizu, završio je petu knjigu poezije pod nazivom "Špil soneta".

Knjiga poezije Špil soneta izašla je iz štampe u Beogradu, a izdavač je Binder. Recenziju za pesme je napisao Miroslav Dimitrijević, a zbirka se sastoji od 52 soneta, koliko ima i karata u špilu, pa je autor vođen tom simbolikom i dao ime ovoj stihovanoj knjizi, saznajemo od samog pesnika.

Tema koja preovladava na početku zbirke govori o Ženi, kao kosmičko-zemaljskom biću i osnovnom sačinitelju sveta i života. Kasnije se teme razgranavaju kroz filosofske osvrte na srpsku duhovnost, religiju, a autor nas vodi i kroz slike prirode i rurala.

Neke pesme su posvećene Majci - kao simbolu dobročinstva i rađanja, a dva soneta su posvećena i vrlim pesnicima, Šantiću i Dučiću.

„Sašini soneti su duboko u misteriji sveukupnog postojanja, kosomosa, erosa, mitologije, ali i prefinjene duhovnosti i ljubavi... I odista u Svakom Mićkovićevom „sonetu-karti" u samo 14 stihova stalo je mnogo mističnih slika višeslojnih, ali i nadsvesnih akcenata, kao i splet novosročenih reči", naglašava Miroslav Dimitrijević u recenziji.

Saša Mićković je u avgustu 2016. godine osnovao časopis za književnost i umetnost koji se zove Umetnički horizont (umetnickihorizont.weebly.com).

Časopis do sada ima dva izdanja, a autori koji su se našli na stranicama časopisa su i Radomir Andrić, Milovan Vitezović, dr Miodrag D. Ignjatović, Dušan Stojković, Adam Puslojić, kao i mladi pisci iz grupe Mladi dolaze, koji pripadaju Udruženju književnika Srbije UKS, a osnovala ih je i vodi ih Grozdana Lučić Lalić. U časopisu se objavljuje poezija, proza, aforizmi, književna kritika, osvrti, mitološki ogledi, intervjui, a zastupljeni su i slikari. Časopis će pored elektronskog izdanja uskoro dobiti i štampani format.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво