Virtuoz na harmonici održao master klas u Pomazu

Trodnevno usavršavanje harmonikaša pod nazivom "Master klas", održano je u gradu Pomazu, nadomak Budimpešte, od 12. do 14. septembra, uz svesrdnu pomoć Ljubiše Pavkovića. Organizatori su orkestar "Selo" i Srpska samouprava Pomaza.

Kako je rekao Uroš Dimitrović, šef orkestra Selo i jedan od glavnih organizatora trodnedvnog seminara za harmonikaše, usavršavanje je pokrenuto sa ciljem da instrumentalisti u Mađarskoj, koji žele da sviraju pravilno, to postignu uz stručnu pomoć proslavljenog virtuoza Ljubiše Pavkovića.

"Odmah smo uspeli da pridobijemo naklonost ovog vrsnog muzičara, koji je bio veoma srećan što smo mu se obratili za pomoć. Maestro Pavković nam je izašao u susret i, uz pomoć njegovih saveta i predloga, mnogo toga smo naučili o srpskoj narodnoj muzici", kaže Uroš.

Petnaest polaznika ovog usavršavanja, priređenog u okviru Meseca srpske kulture u Mađarskoj, ugostila je Škola umetnosti Teleki-Vatai. Kao sjajni domaćin, u obezbeđivanju idealnih uslova za rad istakla se Samouprava Srba u Pomazu, predvođena predsednikom Petrom Bogdanom.

"Nama je bila velika čast da ugostimo ovu svojevrsnu „harmonikašku akademiju", pod upravom maestra Ljubiše Pavkovića. Presrećan sam kako zbog njegovog prisustva ovde, u Pomazu, tako i zbog mnogobrojnih harmonikaša koji su se pojavili u našem gradu. Svi su naučili ponešto. Mislim da je ovo zaista nesvakidašnji događaj, a pošto su mnogi izrazili želju da dođe do nastavka usavršavanja, ubeđen sam da će ono imati i narednu fazu. Članovi Samouprave Srba u Pomazu su svakako zainteresovani za nastavak ove manifestacije", istakao je Petar Bogdan.

Posle prvog dana seminara, kada je Ljubiša Pavković upoznao svakog polaznika, izrađena je koncepcija koja je podrazumevala da instruktor radi sa svakim polaznikom ponaosob. Među njima je bilo harmonikaša iz svih krajeva Mađarske, i to više nacionalnosti: Srba, Hrvata i Mađara.

"Pokušao sam da svakome ukažem na stilske odrednice srpske muzike, na neke ukrase, ispravan prstored, kako bi svako lakše došao do rešenja. Ja sam uradio "oslikavanje" polaznika i tako pokušao da im pomognem. Naravno, za tri dana ne umem da napravim čudo, ali me je posebno oduševilo to što se ovi ljudi sve ovo vreme nisu odvajali od harmonike. Neprekidno su svirali i time dokazali svoju ljubav prema muzici, koja je univerzalna - podvukao je Ljubiša Pavković, koji je bio vidno oduševljen muzikalnošću i marljivošću polaznika seminara.

Nije izostalo ni neobavezno druženje, kao ni razmena iskustava. Upravo to je naglasio Krunoslav-Kića Agatić, poznati harmonikaš iz Mađarske, bez kog ovakvi događaji ne mogu da prođu.

"Veoma mnogo smo naučili od maestra Ljubiše Pavkovića, kao i jedni od drugih. Uvek ima šta da se nauči. Ja sam naučio neke nove prstorede, ali i neke nove harmonije. Svi smo se ovde družili, razgovarali i svirali. I ovo usavršavanje potvrđuje potrebu za ovakvim kursevima. Bilo bi dobro kada bi dva barem puta godišnje bilo ovakvih seminara", rekao nam je Agatić.

Poslednjeg dana seminara, u Školi umetnosti Teleki-Vatai, upriličena je izložba harmonika. Za postavku instrumenata višemilionske vrednosti pobrinuo se Petar Moger, proizvođač harmonika, i sam vrsni muzičar iz Kesthelja, a rodom iz Hrvatske.

Kruna trodnevnog usavršavanja harmonikaša bio je koncert polaznika ovog svojevrsnog kampa. U prepunoj svečanoj sali škole, svi harmonikaši koji su učestvovali u radu muzičkog kampa izveli su po jednu numeru. Na zadovoljstvo publike, koncert je održao i Ljubiša Pavković, koji je sa prisutnima podelio uspomene iz doba kada se kao osamnaestogodišnjak obreo u KUD-u Vukica Mitrović u Beogradu, koje je tada bilo rasadnik mladih talenata.

Publika je tako saznala da je Pavković prvi put u inostranstvo putovao upravo prilikom gostovanja u Pomazu, 1965. godine. Sudbina je htela da nakon 51 godine ponovo dođe u grad nadomak Budimpešte i podučava mlade talente.

Pavković je na harmonici pratio i vokalnu solistkinju Branku Bašić, a koncert je održao na pozajmljenoj harmonici. To ga nije sprečilo da priušti publici nesvakidašnji muzički užitak, jer su se na repertoaru, pored popularnog Medenog kola, našle i druge kompozicije, koje spadaju u trajne vrednosti naše muzičke baštine.

U publici su, pored ostalih, bili i Petar Krunić, potpredsednik Samouprave Srba u Mađarskoj, Milan Đurić, v. d. direktora Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, dr Ivan Golub, predsednik Fondacije za srpsku manjinu u Pomazu, dr Aleksandar Urkom, šef Smera za srpski jezik i književnost Univerzoteta ELTE, kao i Andrija Rockov, predsednik Saveza Srba u Mađarskoj. Prisutni su burnim aplauzima pozdravili muziciranje Ljubiše Pavkovića i njegovih učenika, a posebno oduševljenje izazvao je Moravac, koji su grupno izveli.

Na kraju ove predivne večeri, Pavković je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa polaznicima i izrazio nadu da će ovaj seminar imati i svoj nastavak.

"Meni će biti drago da nastavimo saradnju, jer sam i ovom prilikom upoznao mnoge ljude i mlade talente, koji su željni da upoznaju muzičke vrednosti i lepotu srpske narodne muzike, ali i muzičku baštinu drugih naroda", rekao je ovaj virtuoz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво