Apel Srbima u Australiji da se jasno etnički odrede

Popis stanovništva na teritoriji Australije sprovodi se 9. avgusta 2016. Izjašnjavanje na popisu 2011. godine kao rezultat je dalo katastrofalnu cifru od samo 70 hiljada Australijanaca srpskog porekla zbog čega srpska zajednica ove godine upućuje apel svim Srbima u Australiji da savesnije i tačno odgovaraju na pitanja vezana za etničke zajednice.

Popis stanovništva na teritoriji Australije održava se svake pete godine u avgustu mesecu.

Na osnovu podataka dobijenih popisom država pravi presek demografskog stanja i prema tome uređuje svoje programe.

Najveća novina ovogodišnjeg popisa koji će biti sproveden 9. avgusta je da će upitnik moći da se ispunjava i onlajn, to jest elektronski, što će obezbediti bržu obradu podataka.

Kao i tokom ranijih popisa, za etničke zajednice su najvažnija sledeća pitanja:

- Poreklo osobe (Ancestry)

- Zemlja rođenja (Country of birth)

- Jezik koji se govori u kući (Language spoken at home)

- Veroispovest (Religion)

Na osnovu ovih podataka državne ustanove definišu potrebne službe i markiraju društvene grupe koje zaslužuju posebnu pažnju.

Na prethodnom popisu održanom 2011. godine, ustanovljeno je da osoba srpskog porekla u Australiji ima 69 554, od kojih je 52 835 pravoslavne vere, 3 572 katoličke, bez vere je njih 6 164, a odgovor uopšte nije dalo 1 577 ispitanika.

Rok 

Svako domaćinstvo treba da popuni upitnike 9. avgusta, ali se ostavlja mogućnost da se upitnici predaju do sredine septembra.

Osobe koje ne kompletiraju, odnosno ne popune celokupni upitnik do tog roka mogu da budu novčano kažnjeni sa 180 dolara po danu dok ne predaju formular.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 06. avg 2016, 00:31) - Kengur [neregistrovani]

Tragicna srpska prica

Umesto da ljude pozivaju da izadju na popis ambasada, srpska crkva i one "srpske organizacije" u Australiji, kojima se daju sredstva iz budzeta na osnovu broja stanovnika, da to rade novine Srpski Glas, koje nemaju nikakvu korist od demografske statistike. Ali izgleda da i ovde vazi pravilo "To ce neko drugi". A kada broj Srba ponovo padne svi ce da krive australijski zavod za statistiku i bice "Oni nas mrze", "Svi su protiv nas"....