Završena Umetnička kolonija "Krčedin 2016"

Deveta međunarodna Umetnička kolonija u Krčedinu, održana od 20. do 26. jula, koja je ove godine okupila više od 180 umetnika iz 20 zemalja, završena je svečanošću u Domu porodice Jakšić.

Prema rečima selektora i urednika programa Umetničke kolonije Krčedin 2016 Miodraga Jakšića „među mnogobrojnim umetnicima iz različitih oblasti, od slikara, vajara, pesnika pa sve do glumca i muzičara iz mnogobrojnih zemalja iz Evrope i sveta, i ove je godine bilo i naših sunarodnika Srba iz regiona i dijaspore".

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Jakšić je podsetio da su, kao i prethodnih godina, i na ovogodišnjem umetničkom okupljanju, uz uobičajeni bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program, dodeljene mnoge nagrade i priznanja najuspešnijima.

Akademiku Matiji Bećkoviću, glumici Biljani Đurović, slikaru Draganu Stojkovu, muzičaru Dragoljubu Đuričiću, zatim i urednici Srpskog kulturnog centra u Budimpešti Dijani Đurić, kao i direktoru Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađanu Cicoviću dodeljene su tradicionalne titule Ja, Krčedinac.

Ovogodišnje priznanje, čuvena Njaka Krčedinska, ovoga puta pripala je stendap komičaru Goranu Petrašinu, muzičaru Vojislavu Mahandžiću i pesnikinji iz Češke Jeleni Ćirić.

U bogatom kulturno-umetničkom i zabavnom programu, pored Bećkovića, Đurovića i Đuričića, nastupili su još i pevačica Beti Đorđević, komičar Goran Petrašin, kantautori Stefan Šljukić, Vladimir Pešić i Vojislav Mehandžić, zatim mlada pevačica Aleksandra Đoković, orkestar iz Pančeva Banatski kicoši, Teatar Levo sa pozorišnom predstavom Seks i selo i drugi.

Nastupili su i pisci Mesut Šanol iz Turske, Salim Babulaoglu iz Azerbejdžana, Hristos Kukis iz Grčke, Jelena Ćirić iz Češke, Julius Erzim Bolek iz Poljske, Nataša Švikart iz Slovenije, Mirjana Đapo iz Bosne i Hercegovine, pisci iz Slovačke Miroslav Demak, Milan Rihter, Jan Zambor i Elena Hidveđ Jang, kao i mnogi pisci iz Srbije.

U pratećem delu programa organizovana je izložba portreta Svi predsednici Udruženja književnika Srbije slikara Baje Lukovića, nekoliko okruglih stolova na temu povezivanja umetnika iz sveta i pravcima njihove saradnje u budućnosti.

Takođe su priređeni su i muzički omaži Jadranki Stojaković i Arsenu Dediću, a i predstavljeno je i stvaralaštvo članova Matice slovačke u Srbiji, uz učešće predsednice Katarine Meleg Melih i pisca Jana Kišgecija i Incijative afirmacije umetnosti iz Vršca.

Međunarodnu književnu nagradu Arte za 2016. godinu primio je azerbejdžanski pisac Salim Babulaoglu, pesničku nagradu Poet crnogorski pisac Njegovan Radović za knjigu Tašna od zmijske kože, a prvi dobitnik novouspostavljene nagrade Krčedinče, za najbolju knjigu godine za decu, je Gordana Vlajić za knjigu Zaistinska srpska bajka.

Kao i prethodnih godina umetnička kolonija je održana pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, a u organizaciji Udruženja Moj Srem iz Krčedina i Umetničke grupe Arte iz Beograda.

Govoreći ispred organizatora ove umetničke kolonije Jakšić je najavio da će sledeća, jubilarna, deseta kolonija, biti održana od 19. do 24 jula 2017. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво