Hamilton dobio Teslin bulevar

Sada je zvanično: deo Burlington ulice u Hamiltonu, od 10. jula ove godine, zove se Tesla bulevar a predlagači ove ideje kažu da samo obnavljaju istorijsku vezu između svetskog naučnika i pronalazača, i ovog grada.

Bulevar Nikole Tesle vodi od industrijske zone Hamiltona ka autoputu Kraljice Elizabete koji, opet dalje vodi ka Nijagarinim vodopadima. Ispod prvog putokaza, na Teslin rođendan, organizovano je svečano otvaranje bulevara.

Kanadski i srpski zvaničnici stigli su u Tesla automobilima, odsvirane su američka i kanadska himna a pevalo se Bože pravde i Tamo daleko.

Čast da presecanjem trake simbolično otvore bulevar podeljena je između predstavnika skupštine Hamiltona, kanadskih poslanika, ambasadora Srbije u Kanadi Mihajla Papazoglua i najvećih sponzora.

Kada je srpska zajednica u Hamiltonu od gradskih vlasti tražila dozvolu da se Berlington ulica preimenuje u Teslin bulevar podsećali su da je ovaj grad , među prvima u Kanadi, još 1898. godine dobio struju iz Tesline hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Isticali su i da je srpska zajednica u ovom gradu brojna, da u nekim našim porodicama stasava već četvrta generacija rodjenih u Kanadi ali je, ipak, najsnažniji argument bilo obećanje inicijatora da će sami snositi troškove izrade i postavljanja novih znakova.

Uz pomoć sponzora, a najveća sredstva donirali su Rebeka MekDonald i porodice Lešić i Novaković, i organizacijom dobrotvornih večeri, novac su brzo prikupili jer je iza njihovog predloga stala kompletna srpska zajednica u Ontariju.

U zemlji imigranata, kakva je Kanada, vlasti teško i retko odobravaju promene naziva ulica. Zahtevima ne bi bilo kraja ali je praktičnim Kanađanima na prvom mestu pomisao da je promena kućnih adresa nepraktična i - skupa. Tim je veći uspeh naših zemljaka iz Hamiltona koji su jednu veoma prometnu ulicu preimenovali u Teslin bulevar. 

 

Sve je te nedelje, 10. jula, u Hamiltonu bilo u znaku Tesle.

Ispod znaka sa njegovim imenom prvo je prošla kolona Tesla automobila, na veliku radost okupljenog naroda. Čule su se sirene kao na srpskoj svadbi a odmah iza ovih prelepih, i u svetu sve popularnijih četvorotočkaša na električni pogon, bučno je protutnjao bajkerski klub Tesla.

Samo pet minuta posle svečanog otvaranja Teslinim bulevarom krenuo je redovan saobraćaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво