Najveća srpska folklorna manifestacija u prestonici Kanade

Mladi pripadnici srpske zajednice u Otavi priredili su trodnevnu "Folklorijadu", najveću ovogodišnju manifestaciju te vrste u kanadskoj prestonici.

Nastupili su članovi i članice uzrasta od 7 do 23 godine kao i veterani od 40-60 godina iz 17 folklornih družina iz Toronta, Vindzora, Londona, sa Nijagare i iz drugih gradova najveće provincije Ontario, zatim iz Šerbruka u Kvebeku, ali i iz Nju Džersija u SAD.

Domaćini su bili folkloristi iz otavske grupe Kolo i folklornog ansambla Legende iz grada Gatino, sa kvebečke strane reke Otave.

Prema rečima članice organizacionog tima Lenke Đukić, nastupilo je više od 400 igrača i igračica, a sa njima je brojka učesnika i posetilaca dostigla hiljadu.

"Mnoge kanadske etničke zajednice organizuju svoje folklorne i slične kulturne manifestacije, ali smo ponosni ne samo zato što su najveću u prestonici priredili doseljenici srpskog porekla nego što smo ostvarili najvažnije ciljeve - upoznavanje i druženje mladih iz Kanade i SAD i prezentaciju srpske narodne i muzičke tradicije ", izjavila je za Betu Đukićeva.

Ona i drugi mladi Otavljani srpskog porekla pripadnici su tzv. novotalasne generacije iz 1990-ih godina koji su, po raspadu Jugoslavije, u Kanadu došli kao deca, a vremenom su završili ovdašnje fakultete i rade u značajnim državnim institucijama ili kompanijama.

Osim brojnih volontera, Folklorijadu su u ime crkveno-školske opštine Sveti Stefan organizovali otac Aleksandar Gujaničić, predsednik Jovan Krstić i Zoran Marković.

Iz folklorne grupe Kolo, čiji je koreograf Aleksandar Rajak, a predsednik Danijela Acković, u organizaciji su bile Lenka Dukić i Vedrana Andrić, a iz folklornog ansambl Legende koreograf Srđan Blitva, predsednica Bojana Vukosavljević, Ana Lakić i Katarina Kovačević.

Folklorijada u Otavi postaće nova srpska prestonička tradicija, a ovogodišnja, druga po redu, održana je na prostoru novoizgrađene crkve Sveti Stefan i Srpskog centra, prvih srpskih građevina te vrste u istoriji Otave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво