Završna priredba đaka škole srpskog jezika u Čikagu

Završna priredba Nedeljne škole srpskog jezika u Čikagu održana je 21. maja, a nedelju dana ranije uručene su i diplome učenicima za uspešno završenu školsku godinu. Priredba je bila prilika da deca pokažu šta su naučila i kako su savladala srpski jezik. U programu su učestvovali svi razredi. Najmlađi su pokazali da već znaju azbuku, preškolci su recitovali, dok su se starija deca predstavila igrokazom, pričanjem viceva i pesmom. Kraj prirebde ulepšala je plesna grupa "Vile" koreografijom na pesmu "Deca su ukras sveta".

Sveštenici, deca, nastavnici i roditelji koji su aktivni u srpskom sabornom hramu na Redvud drajvu u Čikagu, uvek su imali da pokažu nešto novo. U okviru crkve, iz godine u godinu sve je više dece i aktivnosti i puno entuzijazma da se pokaže stečeno znanje, pre svega ono vezano za očuvanje srpske kulture, jezika i tradicije.

Tako je bilo i na završnoj priredbi povodom kraja školke godine u nedeljnoj školi srpskog jezika.

Mališani, većinom rođeni u Čikagu, pripremili su predstave, recitacije i pesme. Mama Zaga Arsić kaže da su deca imala želju da nauče srpski jezik, ali i da je postojao jedan poseban povod.

„Pokušavala sam da ih naučim srpski kod kuće, ali to i nije lako išlo, bili su još mali, išli u vrtiće ovde, u Čikagu, pa su govorili na engleskom skoro ceo dan, tako da, kada dođu kući, nije bilo puno vremena za učenje srpskog jezika. Mlađa kćerka, Simona, počela je da uči u školi kineski. To je bio presudan momenat da se odlučimo da krenu ozbiljnije sa učenjem srpskog", kaže Zaga.

Simona i Aleksandar Arsić kažu da su do sada naučili azbuku, ćirilicu i pesmice i nije im teško da nam to prezentuju.

„Mi nedeljom imamo dva programa, veronauku koja je uglavnom na engleskom jeziku i bavi se edukativnim programima vezanim za versku prosvetu. Ono što sledi posle Svete Liturgije jeste Nedeljna škola srpskog jezika pri našem hramu", kaže otac Radovan Jakovljević iz Srpskog sabornog hrama u Čikagu.

Nedeljom školom rukovodi doktorka Mirela Savčić, lekar u jednoj od najpoznatijih čikaških bolnica.

„Imamo sat vremena da sve uradimo, i azbuku, čitanje, pisanje, nešto malo i istorije da naučimo, a i da se pripremimo za priredbu", kaže dr Mirela Savčić, rukovodilac Nedeljne škole.

„Od ove godine smo pokrenuli jedan novi razred sa novim konceptom, srpsko-engleski čas i fokusiramo se na decu koja slabije pričaju srpski, čiji su roditelji već dugo ovde", kaže Mirna Kusalović, nastavnica u Nedeljnoj školi.

U gostima po prvi put bila je i srpska škola iz Vindzora u Kanadi.

„Mi postojimo u školi Nikola Tesla tri godine. Organizovali smo nastavu srpskog jezika, istorije, veronauke", Simo Puškar iz Srpske škole Nikola Tesla, Kanada.

Roditelji i deca su oduševljeni ovakvim okupljanjima, jer je to prilika da nauče srpski i razgovaraju sa svojim rođacima u matici na maternjem jeziku.

Događaj održan u Srpskom sabornom hramu u Čikagu predstavljao je i lep primer saradnje srpske škole u Vindzoru, u Kanadi i u Čikagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи