Zvon Vrbice u Americi

Praznik dece koji najavljuje Vaskrs, Lazareva subota, Vrbica, obeležen je među Srbima u Sjedinjenim Američkim Državama u skladu sa pravoslavnim običajima.

Dan dečje radosti uoči Cveti proslavljen je istovremeno prigodnim aktivnostima srpske dijaspore u mestu Viton u Merilendu blizu Vašingtona i gradu Brodvju Hajts nedaleko od Klivlenda, država Ohajo, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ivan Kalauzović Ivanus.

Olistale grančice vrbe, koja zbog svoje bujnosti kod Slovena simboliše napredak, mogle su se usred Amerike naslutiti u vitonskim Bruksajd baštama, a u klivlendskom susedstvu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava.

Članovi Grupe Biljane Regan su u nacionalnim nošnjama živopisnim merilendskim parkom kitile decu zvončićima i darivale ih venčićima i jabukama, fotografisale se sa njima i ujedno delile sa zainteresovanima zanimljivosti o suštini praznovanja Vrbice, kojom se biblijski podseća na vaskrsenje Lazara iz Vitinije i na ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Devojke u ulozi lazarica, glasnica proleća, ovenčane cvećem, nosile su pletene korpe sa darovima. Našao se tu i poneki momak u čojanim pantalonama, sa torbicom i rukom zadenutom za pojas.

Slično je bilo i u Ohaju, gde je dr Nada Martinović pripremila posebno izdanje svojih lutaka u lazaričkim kostimima, uz zvonca vezana trobojkama.

Nada Martinović je deci i njihovim roditeljima prikazala specijalni video-kolaž i prezentaciju o vikendu pred Vaskrs, a deo devojčica iz nedeljne škole formirao je u crkvenoj porti đerdan lazarica, od najstarije, predvodnice, koja se po narodnom predanju naziva imenom Lazar, pa do najmlađe. Svaka od njih je u rukama imala odgovarajuću lutku, a na glavi cvetni venčić.

Tako je jedan od najomiljenijih verskih praznika pravoslavaca, koji se do početka Drugog svetskog rata u Srbiji obeležavao i školskim svečanostima, oživljen u dva američka grada gotovo sinhronizovanim priredbama, koje su se figurativno međusobno dopunjavale i preklapale. Mnogi su te subote stekli nova saznanja o našim običajima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи