Srbija u Merilendu

Ugodno nedeljno popodne istočnoevropske i ruske muzike, igara i izložbi, proteklo je 10. aprila u prostoru merilendske Biblioteke "Čarls I. Miler" u naselju Elikot Siti. Naša zemlja predstavljena je zalaganjem agilnih Srba koji žive na ovom području.

Najnovija i najveća podružnica Sistema biblioteka Okruga Hauard, nazvana po političaru i biznismenu Čarlsu I. Mileru, donoru zemljišnog poseda za prvi okružni hram knjige, ugostila je u nedelju predstavnike petnaestak zemalja Istočne Evrope i Rusije, nastanjenih u Sjedinjenim Američkim Državama, u okviru manifestacije CultureFEST, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ivan Kalauzović Ivanus.

Svrha događaja, kojeg su organizatori Asocijacija Kolumbija i Sistem biblioteka Okruga Hauard, bila je promocija kulturnih vrednosti bivših sovjetskih republika, Rusije, ali i Balkana. Po dolasku na priredbu, posetiocima je pružena prilika da u takozvani CultureFEST pasoš upisuju odgovore na pitanja o znamenitostima i simbolima zemalja učesnica, a potom i da tačnost tih unosa provere na nacionalnim štandovima. Oni sa najviše znanja bili su nagrađeni.

"Šarenilo narodnih nošnji definitivno je bilo zajedničko za sve etničke grupe. Ipak, možemo slobodno reći da su eksponati sa našeg štanda izazvali najveće interesovanje. Ćilimi, nakit, originalni dukati kao svedoci različitih perioda balkanske istorije i mini revija kostima koje su nosili manekeni iz moje grupe, činili su Srbiju u malom", kaže Biljana Regan, domaćica i organizator štanda matice, istovremeno najavljujući i proslavu praznika Vrbice u prestonici SAD krajem aprila.

Savezna država Merilend, koju nazivaju i "malom Amerikom", na ovaj je način potvrdila reputaciju mesta susreta i učvršćivanja veza između izvorno bliskih kultura, poput bugarske, rumunske, ruske i srpske. Za održanje festivalske atmosfere pobrinula se i internacionalna igračka grupa Asocijacije Kolumbija, dok je folklornoj reprezentaciji naše zemlje, predvođenom "selektorkom" Biljanom, kao i uvek bila čast da zastavom Srbije u rukama istakne njene boje najbolje što ume.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво