Svet na tanjiru

Književnica i novinar Zorica Salijević, koja već 10 godina živi i radi u Stokolmu, u Švedskoj, objavila je svoju šestu knjigu "Svet na tanjiru" – međunarodni kuvar. Kuvar se sastoji od 30 recepata – slano i slatko jelo iz 15 zemalja sveta.

Ove recepte dali su „obični" ljudi, koje je Zorica Salijević upoznala tokom svog školovanja i učenja švedskog jezika u Stokholmu. Tada je u školi pokrenula projekat Predstavi svoju zemlju - kako bi sebi i svojim kolegama iz odeljenja pomogla da što lakše i bolje savladaju švedski jezik, saznajemo od autorke.

Ovaj projekat je naišao na odličan odziv kod učenika, a i profesora i rektora škole i bio je prihvaćen kao obavezni deo nastave u procesu učenja švedskog za sve škole u Stokholmu i trajao je 2 godine.

Promocija kuvara Svet na tanjiru, održana je u Stokholmu u renomiranom restoranu Jakthornet, 16. oktobra na Međunarodni dan hrane. Tom prilikom bilo je prisutno više od 100 posetilaca, deset novinara i predstavnika pet ambasada. To nije bila samo prezentacija knjige, već i promocija svih sponzora koji su prepoznali važnost ovog projekta i pomogli u njegovoj realizaciji.

Posetioci i gosti na promociji, bili su u mogućnosti da probaju sva jela koja su se našla u kuvaru, a bila je organizovana i degustacija kvalitetnih vina iz Srbije i Makedonije.

Ovaj projekat je dobio zvaničnu podršku Ambasade Republike Srbije i Makedonije u Švedskoj.

Međunarodni kuvar Svet na tanjiru je prvi projekat Nevladine organizacije ARTE SCAN čiji je osnovni cilj: promocija srpske, švedske i ostalih kultura na teritoriji Skandinavije, prevod, štampa i promocija knjiga, organizacija kulturnih manifestacija i događaja kao i humanitarni rad. Osnivač ove nevladine organizacije je Zorica Salijević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво