Putovanje kroz vreme Biljane Regan i Nade Martinović

U subotu 10. oktobra, u Parmi blizu Klivlenda, Ohajo, održan je muzičko-modni šou, vrsna parada srpske folklorne zadužbine. Za organizaciju su bile zadužene dve Šapčanke, neumorne čuvarke našeg narodnog blaga u Americi, Biljana Regan i Nada Martinović.

Poreklom sugrađanke, Biljana iz Silver Springa u Merilendu i Nada iz Klivlenda, Ohajo, udružile su volju, snagu, talente i resurse, mesecima pripremajući događaj koji su nazvale Fashion & Music Journey. Svaka je u svom gradu, pored svakodnevnih obaveza, marljivo radila i na prikupljanju sredstava, dobijanju dozvola, osmišljavanju programa, ne bi li zajedničku zamisao sprovele u delo. Parma je predgrađe Klivlenda u kojem ima dosta naših sunarodnika, ali i drugih nacija koje uz srpsku čine deliće velike klivlendske slagalice različitosti. Zato je na Fashion & Music Journey svako bio dobrodošao.

Jedinstveni omaž kulturi i tradiciji domovine, u ruhu putovanja kroz vreme, priređen je u kampusu Fakulteta Kajahoga, u kojem su se mogli videti najraznovrsniji dezeni ručno rađene narodne nošnje iz 19. veka. Špaliri kaftana i anterija, dolama i jeleka, šajkača i šalvara, te ukršteni i sa tkanicama upareni opanci "šiljkani" iz Kolekcije Biljane Regan, oživeli su pomoću muških i ženskih modela duh stare Srbije. Skoro trideset manekena, među kojima i mala Nađa iz Niša sa bakom, prodefilovalo je scenom i poklonilo se prisutnima.

Za uvertiru u ovo veče tradicije bili su zaduženi članovi Dečjeg hora Sveti Sava iz Klivlenda, koji su izveli Tamo daleko pred dirigentskom palicom svog osnivača Nade Martinović. Njima to sigurno nije bilo teško, jer hor beleži mnogo uspešnih i zapaženih nastupa. Poslednji se odigrao početkom oktobra u Klivlendskom muzeju umetnosti na Međunarodni dan etničkih zajednica.

Posle numere Musical Postcard from Homeland, usledila je revija prvih četrnaest kostima, usput detaljno opisanih i na interaktivnoj geografskoj karti lociranih, iz Šumadije, Niša, sa Kosova, iz oblasti oko reke Jadar, Bosilegrada, sa Stare planine, starogradskih nošnji i onih iz Pirota. U drugom delu prikazana je nekadašnja odeća stanovnika Leskovca, Crne Trave, beogradske Posavine, Zaječara, Prizrena i Mačve.

Priredba srpske baštine usred Amerike ilustrovana je i onovremenskom muzikom. Tradicionalne srpske pesme, poput Gde si bilo, jare moje?, Čije je ono devojče?, Pukni, zoro i Magla padnala, su u pauzama između dva dela revije otpevali solisti: Gojko Madžl, Viktor Trejgut, Marija Ćosić, Nada Martinović i Nenad Jovanović.

Podijum su ukrasili i đerdani razigranih momaka i devojaka iz folklornog ansambla Morava, predvođeni instruktorkom Endži Madžl, koji su zaokružili veče. Druženje je nastavljeno sutradan u Klivlendskom muzeju umetnosti i Klivlendskim kulturnim baštama, i to u autentičnim starosrpskim gradskim nošnjama, ukrašenim libadama i odgovarajućim nakitom.

"Iz Parme nosim predivne utiske. Upoznao sam mnogo novih ljudi, lepo se proveo, a naročito sam oduševljen srdačnim prijemom i zahtevnom organizacijom", otkriva svoje impresije Nenad Jovanović, učesnik šoua.

"Ovo je neverovatno iskustvo, a najveće zadovoljstvo proizilazi iz činjenice da smo sa našom zajednicom u Klivlendu, uz učešće tamošnje omladine, pokazali ono što nam je srcima najmilije, naše korene, naše srpsko nasleđe. Radujem se budućim posetama i saradnji sa srpskim zajednicama širom SAD. Hvala i mom suprugu Džonu, koji je sve to ispratio i podržao", kaže Biljana Regan.

"Reakcije publike su bile fantastične. Dobijam poruke i pisma od ljudi koje ne poznajem, a koji nam se zahvaljuju za predivan šou. Priznaju da nisu očekivali takav profesionalizam i veličinu ove manifestacije i da je prevazišla sve dosadašnje u našoj zajednici", potvrđuje zadovoljstvo zbog uspeha, nakon što su se utisci slegli, i Nada Martinović, dodajući da su podršku za organizaciju dobili i od Međunarodnog saveta Klivlenda Svetske međunarodne mreže i mreže Elite Women Around the World.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво