Dani preobraženja u Rumuniji

Dani preobraženja, jedna od najvećih kulturnih manifestacija Srba u Rumuniji, koju već tradicionalno organizuje Savez Srba u toj zemlji, održaće se u periodu od 13. do 19. avgusta u Temišvaru, Bazjašu, Sokolovcu i Belobreški.

Ovogodišnje, 22. izdanje Međunarodne manifestacije Dani preobraženja počeće u Temišvaru otvaranjem Preobraženjske likovne kolonije u Srpskoj kući i izložbom Književnici u filateliji i kartografiji, autora Ljubomira Stepanova, a likovno-književno veče okončaće prvi dan Preobraženja u Rumuniji.

Predstavljajući sadržaj i program jednonedeljne manifestacije u razgovoru za Program za dijasporu RTS-a direktor za medije u Savezu Srba u Rumuniji dr Rajko Kornja ističe da je svaki dan ispunjen različitim kulturnim dešavanjima u kojima učestvuje veliki broj stvaralaca iz svih kulturnih oblasti, ne samo iz Rumunije već i matice Srbije.

Naredni dan manifestacije, nakon svečanog otvranja, predviđeno je polaganje cveća na spomenike srpskim velikanima sa ovog područja Dositeju Obradoviću i Milošu Crnjanskom, a sledećih dana posetioci će moći da uživaju u mnogim kulturnim ponudama kao što su likovne i druge izložbe, međunarodni književni susreti, okrugli stolovi i bogat muzički program, rekao je Kornja.

Poseban događaj biće i uručenje visokog književnog priznanja srpske dijaspore Velika bazjaška povelja pesniku Dušku Novakoviću u porti manastira Bazjaš, koji je prema predanjima osnovao Sveti Sava pre osam vekova, rekao je Kornja uz napomenu da će toj svečanosti prisustvovati i vladika Lukijan sa sveštenstvom i brojnim vernicima, kao i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Temišvaru.

Za poslednji dan manifestacije predviđen je obilazak manastira Zlatica i Kustić, kao i polaganje venaca palim srpskim vojnicima na spomenik u Sokolovcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи