Krčedinska umetnička oaza 2015.

Ovogodišnje veliko umetničko okupljanje, Osma međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu, završena je 29. jula, u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, uz učešće više od stotinu umetnika, slikara, vajara, pesnika, glumaca i muzičara iz devet zemalja.

Pevačima Neletu Karajliću i Beti Đorđević, piscu Adamu Puslojiću, glumcu Milenku Pavlovu i slovenačkom slikaru Rajku Ferku, dodeljene su tradicionalne titule Ja, Krčedinac, koje su do sada, među ostalima, dobili, Bora Đorđević, Ivan Bekjarev, Slobodan Rakitić, Maja Volk, Bane Krstić, Minja Subota, Brana Crnčević, Marko Nikoliću, Raša Popov, Milovan Vitezović, Slađana Milošević, Janoš Mesaroš, Leontina Vukomanović i drugi.

Tradicionalo priznanje Njaka Krčedinska dobili su stendap komičar Srđan Dinčić, satiričar Vladimir Dramićanin, kantautor Vladimir Pešić i hrvatski pesnik Valerio Orlić.

U bogatom programu, pored Milenka Pavlova i Beti Đorđević, učestvovali su i pevačica Ivana Jordan, srpski stendaper Srđan Dinčić, kantautori Stefan Šljukić, Vladimir Pešić i Vojislav Mehandžić, kao i tamburaši iz Beške. Nastupili su i pisci, Miodrag Jakšić, Zorica Arsić Mandarić, Gordana Vlajić, Predrag Jakšić, Vladimir Dramićanin, Angelina Petrović, Marijana Pilipović, Predrag Bezbradica, Miloš Sakić, Rade Jović, Radomir Mićunović, Ljubica Rajkić iz Rumunije, Valerio Orlić iz Hrvatske, Jelena Ćirić iz Češke i mnogi drugi.

U okviru programa izvedene je i pozorišna predstava Manijak Teatra Levo, a prikazani su i filmovi Pesnik Predraga Jakšića, sa Banetom Trifunovićem i Vrata Srbije - Mojsinjska sveta gora Marka Dabića, sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj ulozi.

Tokom četiri dana na obroncima Fruške gore, slikalo je i vajalo 36 slikara, predvođeni gostima iz Italije, Nemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije... Među njima su bili Sila Kampanini, Admir Pervathi, Rajko Ferk, Ljiljana Putnik, Lucia Kola Stojka, Snežana Petrović Sudarić, Konstantin Grangure, Rita Aldea, Anto Nikolić, Fiona Hajdari, srpski autori iz inostranstva Straja Marjanović iz Budimpešte, Dana Petkov i Nikola Popović iz Temišvara... Iz Srbije su učestvovali, među ostalima Goran Ostojić Vid, šef likovne sekcije ULUS-a, Aleksandra Đurić, Miroslava Karajanković, Vladimir Vinkić, Elida Stanojević, Vladimir Prica, Teodora Balabanović, Nevena Nikodijević Tomić, Nevena Stefanović, Svetlana Krstić, Siniša Popov, Marjan Karavla i drugi.

U pratećem programu organizovane su izložbe umetničkih fotografija Željka Šepića iz Hrvatske i Slaviše Krstića iz Smederevske Palanke, kao i izložba karikatura Nane Guberinić iz Slovenije. Dodeljene su i Međunarodna književna nagrada Arte, Ljubici Rajkić iz Rumunije i pesnička nagrada Poet Zorici Arsić Mandarić iz Beograda.

Program je vodio Aleksandar Simić, a selektor slikarskog saziva i urednik programa bio je književnik Miodrag Mića Jakšić.

Prema Jakšićevim rečima ova umetnička oaza kolonije u Krčedinu opravdala je svoja očekivanja, a ugostila više od stotinu umetnika različitih oblasti - slikara, vajara, pesnika, glumaca i muzičara iz devet zemalja.

„Ove godine smo po prvi put imali i goste iz Albanije i Azerbejdžana, tako da širimo našu saradnju i pokazujemo i potvrđujemo da možemo da budemo dobri domaćini ", rekao je Jakšić istakavši da su uspostavljeni ozbiljni kontakti sa stranim kulturnim centrima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Srbiji, kako bi i naši umetnici imali mogućnost da gostuju u inostranstvu.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Jakšić je podsetio da se ovo veliko umetničko okupljanje, pokrenuto još 2008. godine, tradicionalno održava u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, Ulica Cara Dušana broj 64, i da je ideja da se jednim institucionalizovanim okupljanjem umetnika različitih oblasti iz celog sveta pokaže i da se na jedan nov način, i u jednom selu, može gajiti vrhunska umetnost.

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, a u organizaciji udruženja Moj Srem iz Krčedina i agencije Arte iz Beograda.

Organizatori najavljuju i Devetu međunarodnu umetničku koloniju u Krčedinu, za sledeću godinu, od 20. do 24. jula.

Miodrag Jakšić je poručio da se nada da će sledeće godine goste i učesnike manifestacije u ovom mestu, uz druge novine, dočekati i izgrađen spomenik jednom od najvećih srpskih pesnika Miroslavu Miki Antiću, koji potiče upravo iz ovih krajeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво