Master program za studente iz rasejanja

Master program Evropskih integracija može biti zanimljiv za inostrane, kao i naše studente iz rasejanja, koji su završili osnovne studije u zemljama u kojima žive, a imaju želju da dođu na usavršavanje u Srbiju.

Više od 30 godina samopregornog akademskog rada i iskustva, profesorku na Pravnom fakultetu u Beogradu, Dragicu Vujadinović, poslednjih godina odvelo je i u savremeni trend visokog obrazovanja, kao rukovodioca Master programa Evropskih integracija za srpske i inostrane studente na engleskom jeziku.

Zaživevši kao jedan od tempus projekata Evropske unije posvećenih visokom obrazovanju, postao je sastavni deo redovnih studija Pravnog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

„Od početka smo se formirali kao tim, ali neko tako uporan kao ja verovatno je takođe bio potreban da pokrene nešto od nule, da napravi infrastrukturu, da taj projekat može da funkcioniše sa bilo kojim rukovodiocem", kaže Dragica Vujadinović, rukovodilac Master programa evropskih integracija.

Propozicije master programa su pohađanje jednogodišnjeg, posle završene četiri godine studija, ili dvogodišnjeg programa za studente koji dolaze iz zemalja u kojima osnovne studije traju tri godine. Diplome su dvojezične. U dosadašnjih sedam generacija, od ukupno 300 studenata, 30 odsto je bilo iz inostranstva.

„Ovo je osma generacija. Na master studije su bili upisani studenti iz preko dvadeset zemalja, čak 25, i svake godine imamo vrsne kandidate. Dolaze nam najbolji i izlaze sa izvanrednim znanjem", kaže Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta.

Za razliku od drugih master programa, ovo je jedan od najzahtevnijih, jer podrazumeva intenzivan način studiranja, akademskog pisanja i istraživačkog rada. Tokom studija, akademci obilaze Evropske institucije u Briselu, Parizu, Luksemburgu i Strazburu.

„Mislim da je najveći kvalitet što je ovo jedna od retkih situacija u kojem se mobilnost studenata okrenula u pravcu Srbije, a sada nam dolaze strani studenti.  Prošle godine ih je bilo troje, a ove godine i naša studentkinja iz dijaspore, koja je završila osnovne studije u Njujorku", kaže Dragica Vujadinović.

„Radila sam u Međunarodnom političkom razvoju, i sada imam mnogo više mogućnosti što se tiče evropskih integracija. To znanje evropskog prava mnogo znači", kaže Aleksandra Bjelojević, studentkinja iz Njujorka.

"Ovaj master program je ispunio sva moja očekivanja i to je moj prvi utisak....Tokom moje profesionalne karijere uočio sam da mi nedostaje znanje o Evropskom pravu i znanje o evropskim institucijama. Na ovim master studijama slušam dobra predavanja kako bih stekao opsežnija znanja o Evropskom pravu", kaže Hristos Zervas, član atinske advokatske komore.

Zadovoljan je i student iz Malija.

„Za mene su ove studije veoma važne i program je vrlo dobar za sve studente. To koristi svima nama, profesori su izvanredni. Sve najbolje mogu da kažem i drago mi je da sam ovde", kaže Salif Traore iz Malija, stipendista Vlade Srbije u okvikru projekta Svet u Srbiji.

Dodatnu dimenziju tom Master programu daje činjenica da su ga prepoznali u svetu, što dokazuje ponuda od pre nekoliko godina Pravnog fakulteta Univerziteta u Nansiju da studenti uz samo četiri dodatna ispita i priznatu master diplomu univerziteta u Beogradu, dobijaju kao ekvivalent i prestižnu francusku diplomu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво