Pobedila "Himna ženi"

Pesmom "Himna ženi" pisanom u sonetnom stilu mladi pesnik Saša Mićković, koji odnedavno živi u Parizu, osvojio je prvo mesto na festivalu poezije i proze "Kluba na kniževni tvorci Simbioza" u Makedoniji.

Pesma "Himna ženi" Saše Mićkovića pobedila je na festivalu poezije i proze "Kluba na kniževni tvorci Simbioza" u Makedoniji, na kome su učestvovali brojni učesnici iz te zemlje, kao i iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Amerike, Kanade, Nemačke, Francuske i Austrije.

Mladog umetnika, koji je iz Rače pre šest meseci otišao za Pariz, o osvojenoj nagradi obavestila je predsednica tog makedonskog kluba Verica S. Petrovska.

"Osvojeno prvo mesto mi je draga nagrada, jer su Makedonci talentovan narod", istakao je u izjavi Tanjugu Mićković, dobitnik brojnih priznanja za protekle četiri godine od kada piše poeziju.

Dodaje da poezija nikako ne treba da bude takmičenje i forsiranje, već duševni eliksir i objašnjava da je pesmom "Himna ženi" pokušao "da Ženu prikaže kao blešteću lepotu božanske prirode, kosmičku iskru, koja i tamne delove srca obasja".

Mladi umetnik, koji je do sada objavio četiri knjige i napisao osam sonetnih venaca i više od 500 soneta, priprema novu knjigu za koju je recenzent srpski književnik Pero Zubac.

"Nova knjiga koju završavam zove se "Raspečaćena pisma ženi" a sadrži 140 soneta koji su ljubavni i blago - erotski posvećeni Ženi, kao rascvetanom i svedašnom biću u univerzumu", rekao je Mićković i dodao da će iz štampe izaći početkom 2015. godine, kao i da će neke pesme biti prevedene i na francuski jezik.

Mićković je, kako kaže i začetnik nove sonetne forme sa imenom "Klepsidrični sonet u ogledalu sa akrostihom", a ime formi je, dodao je, nadenuo Časlav Đorđević, član Udruženja književnika Srbije.

"Teme soneta i strambota koje pišem su duhovnog, ljubavnog, socijalnog i folozofskog nadahnuća, a Pariz mi je pružio onaj finalni ukus stvaralštva. Ljubav, svestrana i plodonosna, trenutno mi je u pisanju temeljna struktura", objašnjava umetnik.

Mićković, koji je jedno vreme radio u "Juri" u Rači, kaže da mu je teško da objasni zašto piše i dodaje "kako često kaže da mu njegov šaptač ili muza diktiraju teme i odnos prema stihovezu i poeziji".

"U fazi sam kada francuske pesnike proučavam, tako da će i to verovatno ostaviti svoj pečat", rekao je Mićković. Nagrade koje je na Balkanu osvojio su brojne, a jedna od njih je i treće mesto za sonetni venac "Božanska Srbija" od Društva "Snaga riječi" iz Republike Srpske.

Rođen je i Austriji, gde je proveo par godina, a onda se njegovi roditelji vratili u Šumadiju, u Raču, odakle je on otišao u Pariz, pošto je dobio otkaz u "Juri" gde se borio za sindikalna prava zaposlenih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво