Promocija srpske kulture u SAD-u

Beogradska filharmonija je započela svoju prvu prekookeansku turneju sinoćnim koncertom u Čikagu. Turneja Beogradske filharmonije ima istorijski značaj i predstavlja najsnažniju promociju Srbije i srpske kulture.

Prvi koncert Beogradske filharmonije na američkoj turneji održan u sali čuvenog Simfonijskog orkestra u Čikagu oduševio je publiku. Sve je počelo zvucima Slovenskog marša Čajkovskog, a nastavljeno specijalnim nastupom Željka Lučića i Sibilijusovom simfonijom broj 2.

„Meni se čini da ovde postoji nešto malo više od samog koncerta. To je sama činjenica da posle 90 godina svog postojanja Beogradska filharmonija započinje jedan potpuno novi put. Prepustio sam se toj radosti i tom uzbuđenju, jer je uvek taj prvi korak koji napravite jako bitan", rekao je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.

Na tri od četiri koncerta na turneji prisustvuje i američki ambasador u Srbiji, Majkl Kirbi.

„Orkestar je posebno dobro odsvirao Sibelijusa i da se pokazao ponos muzičara i ponos muzikom, tako da je to bio dobro odsviran koncert", rekao je Majkl Kirbi.

„Moji utisci su fantastični, prvi put sam u ovom gradu i imala sam čast da sviram na toj bini. Čitav ambijent i publika su me zaista oduševili", rekla je Katarina Čavić, violinistkinja.

„Bili smo ponosni što smo večeras bili u dvorani simfonijskog centra u Čikagu", rekao je Dejan Radulović, konzul Žeran.

„Mislim da je to veliki trenutak za kulturu Srbije, i nadamo se da će biti više gostovanja u Čikagu", Mirko Pintar.

„Mislim da je ovo sjajna promocija u najpozitivnijem smislu za srpski narod, Srbiju i sve srpske zemlje", rekao je protonamesnik Darko Spasojević, starešina  Sabornog hrama.

Glavni dirigent Muhai Tang kaže da je veoma srećan i da je orkestar svirao veoma dobro, da su uložili svu svoju ljubav i energiju.

Posle Čikaga, Beogradska filharmonija sa svojih 98 članova putuje u Klivlend, Vašington i Njujork, gde nastupaju u Karnegi holu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво