Srpska akademska mreža "Nikola Tesla"

Srpska akademska mreža "Nikola Tesla" u Štutgartu, u Nemačkoj, broji oko sedamdeset članova koji uspešno realizuju projekte u oblastima obrazovanja, kulture i integracije srpske zajednice u društveni život Nemačke.

Dušan Radović iz Srpske akademske mreže Nikola Tesla kaže da je to registrovano udruženje građana koje ima sedamdesetak članova, a ima za cilj poboljšanje rada u 4 oblasti na lokalnom nivou - u kulturi, obrazovanju, integraciji i saradnji između dve zemlje, Srbije i Nemačke.

„U Nemačku sam došla zbog studija, radim doktorsku disertaciju na temu obrazovnog statusa mladih Srba u Nemačkoj. Kao rezultat dvogodišnjeg rada došla sam do zaključka da su rezultati koje mladi Srbi postižu u Nemačkoj, a pokazuje ih zvanična statistika, veoma loši. Tu sam da bismo rasvetlili pozadinu i možda pomognemo u stvaranju bolje perspektive za unapređenje koje mladi Srbi imaju u Nemačkoj", kaže Dragana Bubulj.

O integrisanju Srba u nemačko društvo brine Darko Kragulj.

„Ja sam u timu koji se bavi integracijom. Štutgart ima 60 posto stanovništva koji imaju migrantsko poreklo. Mi smo dali sebi u zadatak da se srpska emigrantska grupa u ovom gradu dobro integriše", kaže Kragulj.

Jedan od ciljeva je i da se poboljša kulturna ponuda iz Srbije.

„Kultura je jedan od stubova, a i ciljeva - da poboljšamo kulturni život u ovom gradu. Organizovali smo književne večeri, kao npr. prošle godine kada smo organizovali veoma posećeno književno veče u Gradskoj biblioteci, uz pomoć Gabrijele Šubert, kada smo predstavili dve knjige o odnosima Srba i Nemaca, počev od Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose pa do Karadžića i Getea. Naš cilj je i da približimo kulturnu ponudu Srbije, a moto je Povedi svog prijatelja iz Nemačke. Festival je dobio ime prošle godine Filmanak je bio veoma posećen, prikazano je 3 dugometražna i 9 kratkometražnih filmova, tako smo otvorili vrata mladim autorima da prikažu svoje filmove internacionalnoj piublici", kaže Dušan Radović.

Miroslav Marinković je angažovan u projektu Pokretna fabrika ideja.

„Iz Niša sam, radim u Mercedesu kao konstruktor i dizajner. U našoj Srpskoj akademskoj mreži zadužen sam za oblasti obrazovanja, konkretno u projektu Pokretna fabrika ideja, a cilj je povećanje svesti mlađe generacije i otvaranje novih puteva u obrazovanju i stvaranje ljih kao ravnopravne građane Nemačke. Projekat je nastao 2010. godine", kaže Marinković.

O projektu Mentoring govorio je Đorđe Stojičević.

„Cilj projekta je da okupi mlade ljude i ljude sa iskustvom, kako iz obrazovanja, tako i iz stručnih oblasti, spoji ih i ostvari razmenu iskustva. Prvi datum koji je važan je 31. januar, kada počinje dvodnevno obučavanje mentora, a krajem februara se nastavljaju sastanci", kaže Stojičević.

„Mi ovo radimo jer želimo da podelimo s drugima nešto što smo ostvarili. Naziv Nikola Tesla je delimično zbog toga što imamo puno inženjera i što on pokazuje put kako treba raditi i koliko treba biti uporan u životu", zaključuje Dušan Radović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво