Znanje je najveća donacija

"Srbija na vezi 2014" je drugi projekat onlajn mentorstva i razmene znanja s dijasporom koji sprovodi omladinsko udruženje iSerbia uz podršku Kluba privrednih novinara i Udruženja za jugoistočnu Evropu Univerziteta Oksford.

Cilj projekta je da se povežu naši najpriznatiji naučnici i stručnjaci iz dijaspore i najperspektivniji mladi ljudi iz Srbije koji su na početku karijere, spremni da se usavršavaju i usvajaju nova znanja i veštine, piše u saopštenju udruženja iSerbia.

Program je u širem obimu nastavljen nakon pozitivnih rezultata ostvarenih tokom pilot projekta Srbija na vezi sprovedenog u toku 2012-2013. godine. Mladi stručnjaci su bili u prilici da direktno komuniciraju i sarađuju sa svojim iskusnijim kolegama, a već su ostvareni i rezultati šireg značaja.

Među njima se posebno ističe zajednički naučni projekat Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru i Centra za inovacije Tehnološkog fakulteta u Beogradu, rezultat mentorstva prof. dr Draška Vidovića i Bojana Gligorijevića.

Pozivu da učestvuje u drugom krugu mentorstva odazvalo se preko 50 iskusnih mentora iz više od 60 oblasti nauke i privrede, sa svih meridijana i prestižnih univerziteta i organizacija poput Oksforda, Berklija, Kembridža, ETH, Instituta Maks Plank, kompanije Mekinzi i drugih.

Mladi stručnjaci, naučnici i istraživači iz Srbije imaće jedinstvenu priliku da ostvare saradnju s istaknutim kolegama iz dijaspore i s njima se konsultuju u vezi sa svojim idejama, istraživačkim radom i projektima, uvedu inovativne i savremene prakse u svoju oblast rada i tako unaprede karijeru. Projekat će na taj način istovremeno doprineti unapređenju ekonomskog i naučnog razvoja i zaustavljanju daljeg „odliva mozgova", piše u saopštenju udruženja iSerbia.

"Projektom Srbija na vezi biće postavljena čvrsta osnova za dalji razvoj kanala trajne razmene i konstruktivne saradnje između Srbije i dijaspore. Umesto fokusa na povratak stučnjaka iz inostranstva, tragamo za alternativnim rešenjima, usredsređujemo se na razmenu, a znanje shvatamo kao najvredniju donaciju i kao pravi put za izgradnju bolje veze dijaspore sa Srbijom", rekla je Ana Ranitović, mentor iz oblasti antropologije i jedan od idejnih tvoraca projekta, inače doktorant i predavač na Univerzitetu Oksford.

Tokom projekta mentori će polaznicima prenositi najnovija znanja i prakse iz svoje oblasti, postavljati problemske zadatke, savetovati ih po pitanjima karijere, vođenja posla ili naučno-istraživačkog rada, i voditi kroz proces donošenja odluka. Program mentorstva traje 6 meseci i realizuje se putem mejla, audio ili video konferencija u zavisnosti od dogovora učesnika i mentora.

U toku je konkurs za polaznike, a otvoren je za studente završnih godina fakulteta, apsolvente, postdiplomce, istraživače i svršene diplomce koji su na početku karijere s manje od pet godina profesionalnog iskustva u relevantnoj oblasti, starosti do 35 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво