"Ravna gora" u Čikagu

U Čikagu je Radoš Bajić predstavio seriju "Ravna gora", čiji je scenarista i reditelj. Publici su prikazani odlomci iz nekoliko epizoda, a Bajić je odgovarao na mnoga pitanja o seriji i njenom nastanku. Pre Čikaga, promocija "Ravne gore" održana je u Vašingtonu.

Pre prvog i istorijskog prikazivanja Ravne gore u Čikagu u društvenoj sali Srpskog sabornog hrama, ovdašnji hor je otpevao himnu Srbije Bože pravde. Goste je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu starešina hrama protonamesnik Darko Spasojević.

Prikazana je kompilacija od odlomaka nekoliko epizoda serije Ravna gora. Posle projekcije, Radoš Bajić je imao i razgovor sa publikom i odgovarao je na sva pitanja o seriji, a nakon toga bilo je mnogo onih koji su želeli da se slikaju i lično razgovaraju sa gostom iz Beograda.

„Čikago je metaforično mesto, kada je u pitanju srpska muka i izbeglištvo zbog ideoloških razloga. Čikago i ovaj deo Amerike pružio je utočište velikom broju časnih jugoslovenskih i srpskih oficira, koji su se zakletvom Za kralja i otadžbinu odrekli mnogo toga, napustili svoju domovinu, večno patili, i postali deo američkog društva, integrisali se, ali i sačuvali sopstveni idenditet i dušu", rekao je Radoš Bajić.

Pre dolaska u Čikago Ravna gora je sa velikim uspehom prikazana i u bioskopu u centru američkog glavnog grada, Vašingtona.

„Tu postoji grupa oficira američke vojske koji su jako zainteresovani za ovaj projekat, pogotovo što se oni bore da bude stalna izložba vezana za Halijard misiju. Oni su voljni da podrže svaki projekat koji doprinosi da se ona velika nepravda koja je učinjena ne prema samo jednom čoveku, već celim narodom, ispravi i da ljudi počnu da razumeju šta se dešavalo. To je jedna vrlo složena priča, dosta tragična i koja treba da se ispriča do kraja", rekao je Obrad Kesić (TMS Global Consultants).

Nema sumnje da je prikazivanje ovog filma bilo važno i za autore ovog projekta i za srpsku zajednicu u Americi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара