Srbija - zemlja trubača

Na trideset drugom filmskom festivalu Three Rivers Film Festival u američkom gradu Pitsburgu prikazan je dokumentarni film "Brasslands" (Zemlja trubača), o najvećem svetskom saboru trubača u Guči koji svake godine ugosti oko pola miliona ljubitelja trube.

Trideset drugi filmski festival Three Rivers Film Festival održava se od 8. do 23. novembra u Pitsburgu, u SAD-u. Na programu je 80 filmova među kojima i dokumentarni film Brasslands (Zemlja trubača), a prikazan je prvog dana festivala, javlja za Program za dijasporu RTS Miloš Rastović iz Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga.

Film govori o saboru trubača koji se svakog avgusta, već 50 godina, održava u Guči. Ovo malo mesto sa 2200 stanovnika u srcu Srbije svake godine ugosti oko pola miliona ljubitelja ovog duvačkog instrumenta.

Projekciona sala Melvud bila je ispunjena do poslednjeg mesta, pa je veći deo gledalaca bio primoran da gleda film u drugoj sali gde se održavala paralelna projekcija.

Publika je bila ponesena melodijama i brzim ritmovima srpskih trubača, a film je na briljantan način preneo životnost i značaj ove vrste muzike za srpski narod, ističe Rastović.

Deset reditelja iz Njujorka istraživali su tradicionalnu srpsku muziku tokom trajanja međunarodnog sabora trubača u Guči, duh ljudi koji žive i vole ovu vrstu muzike i njihovo viđenje sveta.

Brasslands prati američki orkestar trubača Golden Lips (Zlatne usne) iz Bruklina u Njujorku koji se prvi put takmiči sa srpskim trubačkim orkestrima. Svi članovi ovog orkestra su Amerikanci čija je ljubav prema balkanskoj muzici, pre svega srpskoj, jedina veza sa Srbijom. Oni su svirali tradicionalnu balkansku muziku više od trideset godina u Americi pre nego što su došli na sabor u Guču.

Film otkriva kako muzički duh trubača može spojiti ljude različitog kulturnog nasleđa i pogleda na svet. Bavi se i posledicama građanskog rata 90-tih godina prošlog veka i  nastojanjima srpskog naroda da pronađe svoj identitet u novim okolnostima.

Reditelji ovog dokumentarnog filma opisuju dve stila trubačke muzike u Srbiji: zapadni ili šumadijski i južni ili vranjski koji ima romskog uticaja.

Naznačajniji predstavnik „šumadijskih" trubača je Dejan Petrović koji je četrvta generacija trubača u svojoj familiji u Užicu. Pored izvođenja srpske tradicionalne muzike, Dejan je uspešan i u izvođenju ove muzike u aranžmanima džeza, bluza i roka.

Demiran Ćerimović sa orkestrom Vranjski biseri je jedan odnajpoznatijih predstavnika „vranjske" ili južne trubačke muzike. Demiranov orkestar je puno puta proglašavan za najbolji orkestar na saborima u Surdulici i Guči. Demiran izvodi trubačku muziku sa velikim strašću u Srbiji i van granica Srbije.

Brasslands je imao premijeru na filmskom festivalu u Los Anđelesu ove godine. Proizveden je u SAD-u, Srbiji i Crnoj Gori i traje 86 minuta, rekao je Miloš Rastović za RTS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво