Slovce po slovce...

Veb portal "Slovce" omogućava deci iz dijaspore uzrasta od šest godina, ali i odraslima, učenje srpskog jezika na daljinu. Na portalu se može besplatno preuzeti nastavni materijal na srpskom i engleskom jeziku, a tu su i audio verzije za proveru znanja. U rad "Slovca" uključeni su nastavnici srpskog jezika iz Švedske, Holandije, Italije i Srbije.

Veb portal Slovce (slovce.blogspot.nl) omogućava učenje srpskog jezika, a namenjen je roditeljima i deci srpskog porekla koji žive u inostranstvu, a i svima onima koji su zainteresovani za učenje srpskog kao stranog jezika.

"Obrazovni materijal, koji se besplatno može preuzeti sa sajta, je napravljen zbog nedostatka adekvatnih i modernih udžbenika za učenje srpskog jezika dece u dijaspori, a u dogovoru sa nastavnicom dopunske škole srpskog jezika u Holandiji. Ovaj materijal je napravljen po ugledu na savremene udžbenike za učenje stranih jezika, a u skladu sa planom i programom dopunske škole srpskog jezika", kaže za Program za dijasporu Dragana Mijatović-Jovanović, autor portala, koja živi i radi u Holandiji.

Materijal je prilagođen dvojezičnoj deci, koja ne žive u sredini u kojoj se govori srpski jezik.

"Vežbanke su testirane kod dece koja su pohađala privatne časove i bile su odlično prihvaćene. Trenutno Slovce sarađuje sa nastavnicima srpskog jezika iz Švedske, Holandije, Italije i Srbije", kaže autorka portala.

Izdanja su podeljena prema uzrastu za decu od 6-9 godina, decu stariju od 9 godina i odrasle.

Blogovi i ostali tekstovi na Slovcu su pisani na srpskom i engleskom kako bi i stranci mogli da se upoznaju sa sadržajem portala.

"Slovce će rado izaći u susret svima koji imaju zanimljive predloge za razvoj sajta ili žele da postave svoja izdanja, koja su u vezi sa srpskim jezikom i kulturom i na taj način omoguće drugima da ih besplatno koriste. U cilju promovisanja rada dopunskih škola srpskog jezika u dijaspori, Slovce će rado objaviti i tekstove o radu škola, kao i dopuniti mapu novim kontaktima", kaže Dragana Mijatović-Jovanović.

 

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar