Nagrađen Slavomir Gvozdenović

Slavomiru Gvozdenoviću, srpskom pesniku iz Temišvara, dodeljena je nagrada "Pesničko uspenije" na manifestaciji "Sokolica 2012". Šesnaesta međunarodna kulturna manifestacija "Sokolica 2012" otvorena je 28. avgusta u Zvečanu, a traje do 2. septembra.

Srpskom pesniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću dodeljena je nagrada "Pesničko uspenije" na manifestaciji "Sokolica 2012" u porti Crkve svetog Đorđa u Zvečanu.

Međunarodna kulturna manifestacija "Sokolica 2012", 16. po redu, otvorena je 28. avgusta dodelom nagrada.

Pesnička povelja "Sokolica 2012." pripala je književnom kritičaru Danici Andrejević, profesoru književnosti na Prištinskom univerzitetu izmeštenom u Kosovsku Mitrovicu.

Nakon što mu je dodeljena nagrada Gvozdenović je rekao da mu je, iako je dobijao dosta nagrada, ova koja mu je uručena na Kosovu i Metohiji ipak prva.

On je istakao da su Srbi iz Rumunije vezani za svoju maticu, jer su im koreni sa ovog prostora odakle je Arsenije Treći poveo nekoliko stotina hiljada Srba, 1690. godine.

Slavomir Gvozdenović je rođen 1953. godine Belobreški, u Rumuniji. Diplomirao je srpski jezik i jugoslovenske književnosti i doktorirao 2000. godine.

Objavio je tridesetak knjiga poezije, priredio desetak antologija srpske književnosti, a svojom poezijom zastupljen je u više desetina srpskih, rumunskih i evropskih antologija, kao i srpskim udžbenicima.

Prevodi srpsku i rumunsku poeziju, a njegova dela su prevođena na desetak jezika. Višestruko je nagrađivan. Živi i radi kao profesor savremene srpske književnosti u Temišvaru.

Dugo godina je bio na čelu Saveza Srba u Rumuniji. Prvi je predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Prve večeri manifestacije, koja će biti zatvorena 2. septembra izložbom likovnih radova koje nastanu na likovnoj koloniji, predstavili su se pesnici iz Crne Gore, Republike Srpske i Rumunije.

Publici se takođe predstavio i hor Nižin iz Ukrajine a biće organizavno književno veče zavičajnih pesnika.

Organizator ovogodišnje manifestacije je KUD Zvečan, a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Zvečan i kombinat Trepča.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи