Srbi – građani sveta

Snežana Bošković živi u Kanadi već dvadesetak godina, diplomirala je na ovdašnjem Jork univerzitetu, a pre dvanaest godina osnovala je neprofitnu organizaciju "Srbi – građani sveta". Reč je o organizaciji za ljude u poodmaklim godinama od kojih su mnogi u Kanadu stigli da bi čuvali unuke i kojima su nedostajali druženje, mreža za podršku, integracija u kanadsko društvo.

I ova seniorska organizacija i njen osnivač poštuju Gandijevo načelo - Neka mi kroz kuću struje sve kulture, ali da me ni jedna ne oduva....

Snežana Bošković uspela je da od gradske uprave Toronta dobije besplatan prostor u jednoj mesnoj zajednici za subotnja druženja njenih seniora, organizovala brojne izlete, popuste za odlazak u pozorište i na koncerte. Ubedila je vlasti da su penzionerima radi lakšeg sporazumevanja i integracije neophodni i besplatni časovi engleskog jezika.

Kaže da je, iako sama ne pripada takozvanoj staroj emigraciji, upravo od njih dobila najveću pomoć, podršku i savete. Tako su usledili i brojni seminari. Poznati kardiohirurg dr Miša Drobac držao je predavanja o kardio oboljenjima, dr Desanka Krstić o usamljenosti i depresiji, advokat Dragi Zekavica o ovlašćenjima i testamentima.

Projektima za srpske seniore konkurisala je kod kanadskih federalnih i pokrajinskih vlasti i dobijala sredstva. Pokrenula je SOS telefon na kome su volontirali srpski penzioneri, objavila imenik sa telefonima srpskih lekara i zubara, ali i informacijama ko pravi najbolju pitu, ko isporučuje ćevape kod koga se može naručuti slavsko žito. Za te projekte od kanadskih zvaničnika dobila je povelju i Elizabetinu medalju.

Svoje seniore vodila je na gotovo sve srpske piknike od Miltona preko Vaterloa do Nijagarinih vodopada, ali i na Kremberi festival i imanje na kome se pravi čuveni kanadski javorov sirup.

U irskom Muzeju nasleđa Montgomeri in srpski penzioneri predstavili su nacionalnu kuhinju i tadašnju ministarku dočekali sa hlebom i solju.

Snežana Bošković dobro poznaje i obilazi svoje seniore. Zajedno smo posetile Veru i Stanka Perezića. On je, do rata, u Sarajevu bio sekretar Akademije nauka, a ona očni lekar.

Vera uz smeh priča da je, na 30 stepeni, bila višeslojno odevena a Stanko je, posle niza peripetija, sa sobom u Kanadu doneo 60 kg tešku statuu Afrodite. Tako i ona, okružena ljubavlju i vedrinom ovog para, živi kanadske imigrantske godine.

Šta je sledeće? Snežana kaže da je Torontu potreban srpski starački dom (sve njihovo je već ovde), ali i srpski čitalački klub pri kanadskim javnim bibliotekama u čijim fondovima danas ima prosečno 700 naslova na srpskom i duplo više, tačnije 1500, u biblioteci Severni Jork.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво