Kapital Niša u borbi protiv "odliva mozgova"

Tim aktivnih i uspešnih studenata Univerziteta u Nišu, udruženih u radu studentskog veb servisa i časopisa "Kapital magazin", proteklih nekoliko meseci bio je nosilac kampanje u svrhu redukcije odlaska mladih intelektualaca iz zemlje, podizanja društvene svesti o ovom problemu i pronalasku eventualnih rešenja.

Svoju želju da doprinesu ostanku najboljih, članovi Kapital magazina ostvarili su u partnerstvu sa niškim Media i reform centrom. Njihov zajednički projekat pod nazivom Medijska kampanja u cilju smanjenja odliva mozgova kao jednog od najvećih društvenih problema finansijski je podržao grad Niš. Ciljna grupa ove kampanje bili su stanovnici Niša, ali i drugih gradova u Srbiji, poput Beograda, Novog Sada, Subotice, Jagodine, Ćuprije, starosti od 15 do 30 godina, sa fokusom na studente.

Ishod njihovog višemesečnog rada sastoji se od četrnaest intervjua obavljenih sa uspešnim Nišlijama, uzornim studentima i akterima omladinskog aktivizma, javnom akcijom na Filozofskom fakultetu u Nišu i završnom tribinom na kojoj su govorili: Ivan Topalović, koordinator omladinskog programa OCD Proaktiv, Marjan Cvetković, predsednik Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), Milan Videnović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu i Dušan Projović, zamenik načelnika Uprave za omladinu i sport Grada Niša.

Na tribini, koja je održana proteklog vikenda u Nišu, istaknuta je neophodnost učešća svih relevantnih faktora, računajući i pojedince, kako bi se problem "odliva mozgova" tretirao na odgovarajući način, kao i na potrebnost sistemskog rešenja kojim bi se većem broju mladih omogućili život i rad u Srbiji. Jedan od zaključaka je i da mladi treba da više preuzimaju inicijativu i bore se za svoje ideje. U implementaciju projekta bili su uključeni i studenti iz dijaspore, Dušan Petković iz Beča i Dušan Anđelković iz Soluna.

Cilj našeg projekta bio je da trend iseljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi, naših kolega, stavimo u fokus medijske pažnje i na taj način pokrenemo rešavanje ovog društvenog problema. Želeli smo da omladinskoj populaciji prikažemo primere uspešnih ljudi, koji žive i rade u Srbiji, i inspirišemo ih da i oni krenu tim putem, kako bi naše društvo imalo svetlu budućnost, kaže Marko Jovanović, generalni menadžer Kapital magazina.

Naša namera je da se pitanjem "odliva mozgova" bavimo i u narednom periodu. Tokom ove godine, organizovaćemo nove tribine, ali i akcije sa studentima i srednjoškolcima, kako bismo nastavili da govorimo o tome koliko je ova tema važna. Odlazak mladih iz Srbije nije trenutni, već trajni problem i zato zahteva znatno više pažnje, poručuje Filip Jovanović, glavni i odgovorni urednik Kapital magazina.

Iz ovog studentskog udruženja dodaju da će se u periodu koji sledi zalagati za ustanovljenje Dana borbe protiv "odliva mozgova", koji bi se obeležavao jednom godišnje.

Nišlije su, čini se, vrlo posvećene problemu iseljavanja obrazovanih građana, ali je njihov grad i čest domaćin susreta ljudi iz svih krajeva Srbije, regiona i sveta, koji se "odlivom mozgova" ozbiljno bave. Tako će se 28. maja 2016. godine, u organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Nišu, a uz pomoć Centra za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Centra za balkanske studije Niš, održati naučna konferencija na temu: Globalni i regionalni aspekti migrantske krize i društvene posledice odliva mozgova po razvoj Srbije i Balkana. Tom prilikom, održaće se i promocija Zbornika radova sa prošlogodišnje konferencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво