Prva dopunska škola na srpskom jeziku u Milanu

U Osnovnoj školi "Lenardo da Vinči" u Milanu počela je sa radom škola dopunske nastave na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, namenjena deci srspke nacionalnosti od 6 do 15 godina, koja žive i školuju se u Milanu.

U organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije i konzulata Srbije u Milanu oformljeno je prvo odeljenje učenika koje će izučavati srpski jezik, geografiju, istoriju, kao i tradiciju i običaje Srbije, javlja za Program za dijasporu RTS-a Tatjana Đorđević.

Prvi dopunski čas je održan 7. novembra u Osnovnoj školi Leonardo da Vinči koja se nalazi u Gorgonzoli, periferiji Milana.

„Predviđena su tri školska časa nedeljno koja će se održavati subotom. U školu mogu da se upišu deca od 6 do 15 godina, a do sada imamo 18 prijavljenih đaka. Na kraju svake školske godine, od strane Ministarstva prosvete učenici će dobijati zvanične đačke knjižice sa ocenama, a na kraju osmog razreda i Uverenje o završenom školovanju", rekla je učiteljica Nataša Stojnić koja će držati nastavu i koja je iskustvo predavača stekla u Parizu, gde je predavla od 2009. do 2012. godine.

Ovo je za sada prvo odeljenje za koje je učionicu ustupila Osnovna škola Leonardo da Vinči, a planira se otvaranje i drugih odeljenja u različitim zonama Milana.

Direktorka škole Leonardo da Vinči Elizabeta Đenki rekla je da joj je velika čast da ustupi prostor učenicima koji će izučavati jezik i kulturu zemlje iz koje vode poreklo.

„Smatram da je veliko bogatsvo to što školujemo decu različitih nacionalnosti. Škola Leonardo da Vinči uvek je bila otvorena za inerkulturnu razmenu, i veoma mi je drago što smo prva škola u Milanu i celoj regiji Lombardiji koja je dala svoj prostor ovakvom jednom odeljenju. Neka od ove dece koja danas sede ovde su takođe i učenici naše škole", izjavila je Elizabeta Đenki.

Prema statističkim podacima italijanskog Zavoda za statistiku ISTAT iz 2014. godine, u celoj regiji Lombardiji živi više od 7000 registrovanih srpskih državljana, najviše u Milanu i okolini. Međutim veliki je broj osoba srpske nacionalnosti koje poseduju i italijansko državljanstvo i ne ulaze u ovaj broj. U celoj Italiji, prema podacima iz 2014. godine, živi i radi 43 800 registrovanih srpskih državljana, od čega najveći broj u regijama Veneto i Friuli Venecija Đulija, dok je regija Lombardija na trećem mestu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво