Srpkinja se zalaže za bolji položaj žena u Africi

Na Biznis kongresu afričkih žena, održanog prošlog meseca u Johanesburgu, učestvovala je i jedna Srpkinja, profesorka srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović.

"Počastvovana sam što sam pozvana da sa 150 žena iz cele Južnoafričke Republike, učestvujem na ovom kongresu. Pozvana sam od koordinatorke gospođe Cikizwa Dingi da kao ekspert prisustvujem predstavljanju strategije socijalnog i ekonomskog razvoja, kao i edukovanja ženskog kadra u parlamentu i kompanijama", kaže za Program za dijasporu RTS-a profesorka Violeta Pavlović Marinović.

Kongres su vodile najuspešnije žene u Južnoj Africi, ministarka socijalnog razvoja Bathabale Dlamini, ministarka odbrane i vojnih veterana Lindive Sisulu, ministarka - predsednica ženske partije Suzan Šabangu, aktivista i borac protiv nasilja nad ženama i decom, ministarka spoljnih poslova Maite Nikoana - Mashabane (jedan od ključnih diplomata lobista za članstvo u blok BRIKS-a) i gospođa Frene Ginvala, jedna od osnivača ženske partije, koja je doprinela osloobađanju od rasističkog režima i uvođenje demokratskog sistema u Južnoj Africi.

Žene čine 52% populacije Južne Afrike, a mnoge nisu uključene u ekonomske tokove iako za to ima mogućnosti. Prioritetni ciljevi, o kojima se raspravljalo, jesu ekonomska emancipacija, komunikacija, razvoj i inovacije, kao i saradnja sa susednim i ostalim zemljama u svetu, borba protiv nasilja u porodici i zaštita od kriminala, izjednačavanje ženskih i muških zarada.

Jedna od važnih tema bila je poboljšanje pravnog sistema koji bi trebalo da bude podjenako dostupan i pravedan  za sve građane bez obzira na njihove prihode, kao i unapređenje zdravstvenog i socijalnog sistema, obrazovanja i tehnologije.

Južna Afrika je članica bloka BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika osnivaju sopstvenu banku i spremaju se za uvođenje rezervne valute), a  Južna Afrika  bi trebalo da bude afrički centar "Nove razvojne banke regionalnog afričkog centra" sa početnim kapitalom od 50 biliona dolara, što će doprineti ekonomskom razvoju i privući strane investitore kako u Južnoj Africi tako na celom Afričkom kontinentu.

"Do 2030 god. Afrički kontinet bi trebalo da bude potpuno oslobođen od kolonijalizma i posledica koje su vidljive još u zapadnoj Africi. Najvažnije je da se stvore normalni uslovi za život bez gladi u siromašnim zemljama na afričkom kontinentu. Eksperti vide izlaz u globalnom razvoju agrikulture i obrazovanju kadra koji će doprineti razvoju i zaštiti poljoprivrede, izvozu poljoprivrednih proizvoda, kako u celoj Africi, tako i u celom svetu", kaže za RTS profesorka Marinović Pavlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи