Spomenik Mihajlu Pupinu na Bledu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na Bledu, sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom, prisustvovao otkrivanju spomenika srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.

Osmog oktobra, u Ljubljani je otvorena izložba posvećena životu i stvaralaštvu Mihajla Pupina, naučnika koji je obeležio vek telekomunikacija u svetu.

Kako je navedeno u saopštenju Odbora, Pupin je i počasni građanin Bleda, i podizanjem spomenika biće mu odata zahvalnost što je svojim uticajem doprineo utvrđivanju granica nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

"Pupin je među prijateljima imao veliki broj Slovenaca i može se smatrati utemeljivačem srpsko- slovenačkog prijateljstva, koji su dobra osnova za još bolje odnose dva naroda i države", naveo je izvršni predsednik Odbora Aleksandar Vlajković.

U susret izložbi, štampano je i reprint izdanje Pupinove knjige Od pašnjaka do naučenjaka, za koju je naučnik dobio Pulicerovu nagradu, iz 1931. godine, u kojoj su dodata i njegova pisma koja se odnose na srpsko-slovenačke veze.

Naredni događaj priprema se u Moskvi u saradnji sa ambasadom Srbije u Rusiji i ambasadom Rusije u Srbiji, a u pripremi je i prigodna izložba posvećena Pupinu, sa dokumentarnim filmom, u Australiji.

Pokrovitelj ovih dešavanja je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Sve događaje, koji su od nacionalnog značaja, podržala je skromnim sredstvima Uprava MSP-a za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a rade se najvećim deolom volonterski i bez budžeta", istakao je Vlajković, a navedeno je u saopštenju.

Spomenik Pupinu na Bledu, rad je akademskog vajara Aleksandra Zarina i to je replika spomenika u rodnom Idvoru.

Odliven je u livnici Zorana Kuzmanovića, koja je autor spomenika Gavrilu Principu, a koja se odrekla svoje zarade.

Spomenik je dar Srbije narodu Slovenije, a Bled je uredio park gde će biti postavljen spomenik.

Spomenik, kako se dodaje, nije finansiran iz budžeta Srbije, već će ga platiti sponzori.

Srbiju je na manifestacijama u Sloveniji predstavljala delegacija Skupštine Srbije - poslanici iz Odbora za dijasporu.

"Uvereni smo da će sve te manifestacije na dostojanstven način obeležiti sećanja na Mihajla Idvorskog Pupina, slavnog Srbina koji je zadužio čovečanstvo, jer narod koji zaboravlja na svoju istoriju i svoje velikane osuđen je na nestajanje. Srbija to ne sme da dozvoli", zaključio je Vlajković.

Inače, nizom manifestacija u svetu se slavi 100. godišnjica telekomunikacija, koja se pod okriljem Uneska obeležava pod imenom Mihajla Pupina, kao i 80. godišnjica od smrti naučnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво