Prosvjetina škola srpskog jezika nastavlja sa radom

Nakon letnje pauze, "Škola srpskog jezika" Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Austriji, nastavila je sa radom.

Roditelji i deca su ponovo dobili priliku da se organizovano posvete učenju srpskog jezika, pisma, kulture, i tradicije u ovoj prvoj i jedinoj školi srpskog jezika u Beču i Austriji, saznajemo iz Prosvjete Austrija.

Prijavio se veliki broj polaznika iz prošle godine, ali je bilo i novih, zainteresovanih đaka i roditelja. Predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković pozdravio je prisutne i rekao da je ova škola važna jer je ona početak stvaranja obrazovnih institucija Srba u Austriji, koje za sada ne postoje, ali je potreba za njima sve veća.

"Nadamo se da će organi Republike Srbije i Republike Srpske prepoznati značaj ove škole, ali i da će, pre svega, austrijske i bečke institucije zadužene za školstvo i jezik shvatiti da je interes i pravo građana srpskog porekla razvoj obrazovanja i na svom, maternjem, srpskom jeziku", rekao je Mijalković.

Nastavnica Ljubica Kapetanović podsetila je učenike i roditelje na termine, raspored časova i način rada u novoj školskoj godini, a deca i roditelji su izrazili veliko zadovoljstvo što je Prosvjeta uspela da obezbedi nove prostorije za rad škole i na vreme počne novu školsku godinu. Osim dva razreda u ovom prostoru, nastava se kao i ranije održava i u prostorijama hrama Vaskrsenija Hristova u drugom bečkom okrugu, a razred vodi nastavnica Katarina Nešović.

Kao i prošle, i u ovoj školskoj godini nastava traje po tri časa i obuhvata učenje jezika, čitanje i pisanje, upoznavanje sa istorijom, kulturom i književnošću. Program je prilagođen potrebama učenika, kao i programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ove godine, projekat je delom sufinansiran od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a i pomoć Srpske pravoslavne crkve u Beču je od velikog značaja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво