Srpski jezik na Kembridžu?

Profesorka srpskog jezika iz Johanesburga, Violeta Pavlović Marinović, najzaslužnija je što je srpski jezik uveden u obrazovni sistem Afrike. Njena borba se nastavlja, zalaganjem da srpski jezik bude priznat i na Kembridžu.

Profesorka Violeta Marinović nastavlja svoju misiju očuvanja srpskog jezika i plasiranju u inostranstvu.

„Naša misija se nastavlja. Srpski jezik je priznat od 2012. godine u Južnoj Africi i od Ministarstva prosvete Južne Afrike. Imamo šestoro dece koja polažu srpski u svojim školama. Nastavljamo misiju jer želimo da srpski jezik bude priznat na Kembridžu. Imamo dva učenika koja su polagala maturski ispit na srpskom u Britiš internešnal koledžu. Mi apelujemo na naše Ministarstvo prosvete i Ministarstvo spoljnih poslova da što pre damo inicijativu za priznavanje srpskog jezika na Kembridžu gde je priznato 28 jezika", kaže profesorka Violeta Pavlović Marinović.

Zašto je važno da srpski jezik bude priznat na Kembridž nivou objašnjava Margaret Ešli, direktor British Council u Johanesburgu.

„Velika prednost za srpsku decu je, da ukoliko postoji Kembridž ispit za taj predmet, gde god da se u svetu nalaze, mogu da steknu tu kvalifikaciju na svom maternjem jeziku. U mnogim zemljama, uključujući tu i Južnu Afriku, od dece se traži da pored ispita iz engleskog jezika imaju položen ispit i iz bilo kog drugog jezika. Jedan broj zemalja je prihvatio Kembridž nivo, što omogućava da se stekne IGSS, srednjoškolska kvalifikacija na maternjem jeziku. U Južnoj Africi imamo nastavnika za srpski jezik čiji je dolazak tražila vlada. Na žalost, iz srpskog jezika ne postoji odgovarajuća Kembridž kvalifikacija. Potrebno je da se to omogući što pre, kako bi se pomoglo srpskim đacima", kaže Margaret Ešli.

„Kada naša deca dobiju svedočanstvo i kada srpski jezik bude priznat od strane Kembridža, naša deca će moći na svim kontinentima da imaju bolje rezultate i bolju prohodnost na svim ostalim fakultetima na svim kontinentima. Znači, deca koja su u Australiji ili Kanadi ili Evropi, ako izaberu srpski kao izborni predmet, moći će da polažu srpski i da dobiju svedočanstvo Kembridža", objašnjava profesorka Marinović.

Margaret Ešli ima poruku za našu vladu.

„Mi smo omogućili štampanje tih ispita, a takođe smo u ime srpske vlade vršili nadzor kada je reč o održavanju ispita. Violeta Pavlović Marinović je bila od izuzetne koristi u pomaganju srpskoj deci da steknu kvalifikacije iz maternjeg jezika. Bilo bi dobro da se što pre omogući sticanje IGSS kvalifikacije na srpskom sa Kembridž međunarodnim ispitom. To bi pomoglo srpskoj deci ma gde da se nalaze u svetu", kaže Margaret Ešli.

Profesorka Marinović Pavlović kaže da ceo proces najviše zavisi od naše vlade.

"Zavisi od Ministarstva prosvete i Ministrastva spoljnih poslova, jer oni su ti koji treba da ubrzaju proces i da što pre daju inicijativu. Izuzetna je saradnja između mene kao profesora srpskog jezika i British Council-a u Južnoj Africi, i oni će nam pomoći da se taj proces ubrza", kaže profesorka Marinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи