O Dunavu i za Dunav

Predsednica galerije ZMO u Majncu Juta Hager otvorila je u Beogradu izložbu "PANTA REI" na kojoj su radovi umetnika iz Srbije i Nemačke, koja bi do 2020. godine trebalo da okupi umetnike svih podunavskih zemalja.

Juta Hager je izrazila nadu da će se izložba obogaćivati i "ploviti" Dunavom što će doprineti zbližavanju ljudi i gradova, kao što su Beograd i Majnc.

Ideja projekta je da se kroz umetnički prikaz Dunava koji, kao ni jedna druga reka na svetu, protiče kroz deset zemalja, povežu mnogobrojni narodi i kulture na njegovom toku.

Svoje radove izložili su Žiža Vukušić i Dragan Vukotić, Srbi koji žive i rade u Nemačkoj, Novosađanin Đorđe Živić i nemački umetnici Johen Šimelpening (Jochen G. Schimmelpenning), Julijana Karola Vajzer (Juliane Carola Weiser), i Karolina fon Karlo Kampoš (Karolina von Karlo Kampos).

Deo izložbe i projekta čini i film i knjiga o Dunavu profesora Danijela Vajsbrota (Daniel Weissbrodt).

Naredne izložbe će, prema očekivanjima autora, biti proširene i umetničkim fotografijama i pesništvom posvećenom evropskoj reci.

Podršku projektu i udruženju za umetnost i kulturu iz Frankfutra na Majni Karolinenhof-velt (Karolinenhof-velt) dala su i diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u Nemačkoj i Nemačke u Beogradu.

U maju ove godine u galeriji ZMO u Majncu održana je prva izložba.

Beogradska publika će slike, nakit i multimedijalan prikaz sa motivima Dunava imati priliku da vidi u prostorijama Matice iseljenika i Srba u regionu gde je izložba postavljena do 15. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво