Srpski jezik uz podršku matice

Nastava srpskog jezika u Oslu počinje 5. septembra, najavljuje Dobrila Radulović, predsednica Saveza srpskih udruženja u Norveškoj. Ministarstvo prosvete Srbije angažovalo je honorarnog nastavnika, interesovanje roditelja i đaka je veliko, važno je samo pronaći način za organizovanje nastave i u ostalim gradovima.

Predsednica Saveza srpskih udruženja u Norveškoj Dobrila Radulović u razgovoru za Program za dijasporu RTS-a osvrnula se i na ostale aktivnosti srpske zajednice u toj skandinavskoj zemlji, prikupljanje humanitarne pomoći i organizovanje niza predavanja o srpsko-norveškoj saradnji.

  Leto je na izmaku...Šta biste izdvojili kao najvažnije događaje u proteklim mesecima?

Svakako najznačajnije za srpsku zajednicu u Norveškoj je angažovanje honorarnog nastavnika srpskog jezika od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Udruženja u većim gradovima su tokom leta prikupila prijave zainteresovanih roditelja i u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Oslu obezbedili neophodnu dokumentaciju. Nastava u Oslu počinje u subotu, nadamo se da će i ostali veći gradovi u kojima ima dovoljan broj dece dobiti priliku da se priključe ovom programu. Javljaju nam se zaiteresovani roditelji sa severa Norveške, a razdaljine od prestonice, Osla, su ogromne. Primera radi, od Osla do Tromsa je skoro kao od Osla do Beograda.

Nedavno smo posetili i mesto u Tromsu, na kome su ubijeni naši zarobljenici tokom drugog svetskog rata i zapalili sveće. Interesantno je da je tabla napisana na norveškom i latinici. Sa dr Milošem Stojanovićem, koji je angažovan na očuvanju uspomene na stradale u Drugom svetskom ratu, razmatramo mogućnost dodavanja ćiriličnog natpisa.

Sarađujemo i sa norveškim organizacijama, tako smo nedavno pomogli turneju mešovitog norveško-srpskog orkestra Prijatno. Mladi muzičari iz Sremske Mitrovice su se pridružili mladim Norvežanima i održali nekoliko koncerata u Norveškoj i Srbiji.

  Srpska zajednica u Norveškoj aktivna je i dalje u prikupljanju medicinske pomoći za srpske bolnice...

Savez srpskih udruženja je uspeo i ove godine da zahvaljujući nesebičnoj pomoći naših ljudi obezbedi izuzetno povoljan transport 5 ultrazvučnih aparata koji su predati Zemunskoj bolnici i Dečjoj bolnici u Trišovoj. Savez srpskih udruženja je dobio odobrenje od strane norveške države da se davoci priloga oslobode poreza za iznos koji su dali. To je jedina organizacija stranaca sa naših prostora koja je dobila takav status. To je izraz poverenja norveške države i veliki podstrek za dalje akcije. Već se naši norveški prijatelji raspituju da li je u toku neka akcija za pomoć Srbiji u trenutnoj izbegličkoj krizi.


  Za nekoliko dana biće održano predavanje o srpsko-norveškoj saradnji za vreme balkanskih i Velikog rata. O čemu je reč?

Serija uspešnih istorijskih predavanja je održana u Bergenu, Kristiansandu i Oslu zahvaljujući sredstvima koje nam je dodelila Uprava za dijasporu. Naredne subote, 5. septembra u glavnoj bergenskoj biblioteci biće održano predavanje o norveškim lekarima i bolničarima koji su pomagali srpskom narodu za vreme balkanskih i Prvog svetskog rata. Predavač je Eirik Brazier koji je, zahvaljujući jednom predavanju u Oslu došao do novih saznanja, čiju je potvrdu našao u muzejima Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи