Međunarodni skup slavista

Međunarodni skup slavista, 45. po redu, biće održan od 1. do 21. septembra na Filološkom fakultetu u Beogradu. Za vreme tronedeljnog boravka, 56 studenata srpskog jezika sa 18 stranih univerziteta pohađaće nastavu koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture.

Na seminaru srpskog jezika i književnosti učestvovaće 56 studenata srpskog jezika sa stranih univerziteta iz 18 zemalja Evrope: iz Austrije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Italije, Japana, Kine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Francuske i Češke, najavio je Međunarodni slavistički centar.

Za vreme tronedeljnog boravka u Srbiji za studente slavistike će na Filološkom fakultetu u Beogradu biti organizovana nastava koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture.

Pored toga, biće organizovani fakultativni (specijalistički) kursevi iz savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, kurs za usavršavanje lektora, kao i Kurs narodnih pesama i igara i Mala škola rokenrola.

Veoma važan deo nastave su svakodnevna lektorska vežbanja i dodatni časovi konverzacije, na kojima strani studenti, raspoređeni po lektorskim grupama, proširuju i usavršavaju svoje znanje srpskog jezika.

Tokom svog boravka u Beogradu učesnici skupa će posetiti više naučnih i kulturnih institucija: Galeriju fresaka, Muzej Nikole Tesle, Vojni muzej, Zadužbinu Ive Andrića, Institut za srpski jezik, Narodnu biblioteku, Institut za srpsku književnost i umetnosti i kraljevski dvorski kompleks Beli dvor.

U okviru stručnih izleta polaznici Skupa slavista će imati prilike da se upoznaju sa nizom kulturno-istorijskih spomenika kao što su manastiri Manasija i Tronoša, Hopovo, a predviđen je i obilazak Valjeva i Brankovine, Novog Sada sa obilaskom Matice srpske kao i dvodnevni boravak u Tršiću tokom Vukovog sabora.

Stipendirani studenti će u Beogradu posetiti i Konak kneginje Ljubice, Sabornu crkvu, sa obilaskom Kosančićevog venca, kulu Gardoš u Zemunu, zatim Konak kneza Miloša, Hram Svetog Save, uz panoramsko razledanje grada, posetu Avalskom tornju i razgledanje kompleksa Ade Ciganlije.

Održavanje 45. Skupa slavista u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra i Filološkog fakulteta pomoglo je Ministarstvo prosvete i nauke, Skupština grada Beograda, Zadužbina Desanke Maksimović i Dositejeva zadužbina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво