Put dug sto godina

Mark Kiting, Irac iz Dablina, krenuo je danas na dug, poseban put. Nameran je da prepešači 2 hiljade kilometara, do Krfa, preko Srbije, Crne Gore i Albanije, putem kojim se pre 100 godina ka ovom grčkom ostrvu kretala srpska vojska.

Markov osnovni cilj je da tokom ovog putovanja prikupi dovoljno novca za kupovinu specijalizovane medicinske opreme za lečenje dece obolele od raka. Društvo će mu praviti verni labrador Pajo, a sredstva su namenjena dečijim onkološkim odeljenjima bolnice Crumlin u Irskoj i beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju.

"Skupljamo novac kao pomoć za obolelu decu, kojoj je vrlo teško i koja hrabro vode borbu za svoj oporavak. Bore se kao što su se i ljudi pre sto godina borili, samo na drugačiji način. To su deca koja se bore protiv raka. Novčanu pomoć ćemo dati u dve bolnice, jednu u Dablinu i jednu u Beogradu. Cilj nam je da sakupimo ukupno dvadeset hiljada evra, po deset hiljada za svaku od njih", kaže Kiting.

Ovaj humani čovek će se u Srbiju vratiti takođe pešačeći, i to preko Kajmakčalana. Dugo je Mark priželjkivao da pređe ovaj put, a snažan utisak na njega ostavila je priča njegove supruge, beograđanke Vesne, čiji je deda sedam godina ratovao u Balkanskim, potom i u Prvom svetskom ratu. Neverovatna igra sudbine udesila je da se među solunskim borcima nađe i jedan irski puk pod komandom Markovog pradede, te su tako dva njihova najbliža pretka učestvovala u proboju Solunskog fronta, boreći se na istoj strani.

"Kako se bližila stogodišnjica tih ratnih događaja, shvatio sam da želim da nešto učinim u spomen na te borce... i moj pradeda se borio u Prvom svetskom ratu. Služio je na frontu u Francuskoj, na Galipolju i u Solunu. Osetio sam da ovu rutu moram da prepešačim u znak sećanja na njih, na sve one koji su preživeli i na one koji nisu. Želim da probudim uspomenu na sve njih i da im odam počast, jer da njih nije bilo, ne bi bilo ni mene, niti moje žene", iskren je Kiting.

Ovo nije prva humanitarna akcija Marka Kitinga. Pre dve godine je vozeći bicikl od Dablina do Beograda i natrag prevalio 6000 kilometara i na tom putu prikupio novac za kupovinu medicinske opreme za Institut majka i dete. Prošle godine posredstvom njegove fondacije Whitewater uz pomoć srpske dijaspore prikupio je dva šlepera pomoći postradalima u poplavama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво