Čikaška st(r)anica "Beogradskog čitača"

U aktuelnom izdanju mesečnika "Ogledalo" iz Čikaga, st(r)anica broj 13 posvećena je novom stanovniku naše prestonice i ideji u slavu knjige čiji se plod upravo rađa.

Jedan egipatski zapis glasi: Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog ko je čita. Zato će 20. oktobra 2015, u godini u kojoj obeležavamo 110 godina postojanja Udruženja književnika Srbije, četiri decenije od smrti Ive Andrića i vek od rođenja Branka Ćopića, knjiga i njen čitalac uz pomoć dobrih ljudi, u srcu Beograda, blizu nekog od prometnijih autobuskih stajališta, dobiti svoj novi simbol - skulpturu Beogradski čitač.

Po uzoru na monumente, izgrađene u čast Njenog veličanstva Knjige i Njegove maštovitosti Čitaoca, koji krase mnoge evropske gradove, i Beograd će uskoro odati čast pisanoj reči. Ime skulpture biće Čitač, a prezime Beogradski. Čitač, u prirodnoj veličini čitača, neće imati veru, naciju, političko ili socijalno obeležje - samo knjigu. Za sreću i nije potrebno više.

Ova plemenita inicijativa, koju je do sada podržalo više od stotinu javnih ličnosti, potekla je od tri dame, dve Gordane i jedne Tanje, dve književnice i jedne novinarke Radio-televizije Srbije: prof. dr Gordane Pešaković, Gordane Vlajić i Tanje Šikić, pod pokroviteljstvom Udruženja književnika Srbije (UKS) i uz podršku Kabineta gradonačelnika Grada Beograda i Udruženja izdavača i knjižara Srbije. Projekat Beogradski čitač je od početka posvećen afirmaciji čitanja knjiga i podršci stvaralaštvu mladih, a tek njegovu prvu fazu čini akcija postavljanja istoimene skulpture. Idejno rešenje spomenika knjizi povereno je studentima sa vajarskog odseka Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Prilozi u vidu knjiga sakupljani su mesecima na književnim večerima i drugim manifestacijama. Novčana pomoć stizala je i stiže iz Srbije i iz dijaspore, od Srba, ali i od stranaca, posebno od Amerikanaca. Čitač je polako počeo da dobija svoje konture, ideja je postala opipljivija.

"Čovek je sklon da više gleda nego što sluša i da više priča nego što čita. Naša je želja da Beograd dobije svog Čitača - skulpturu koja će sve one koji je 'sretnu' podsećati na važnost čitanja. Čitanje nas čini boljim, a ko svakodnevno ne postaje bolji, on neminovno postaje lošiji. Čitajte! Čitajte i dok se vozite gradskim saobraćajem, od stanice do stanice, od stranice do stranice", poruka je jedne od inicijatorki.

Na konkursu za idejno rešenje Beogradskog čitača, u kojem je učestvovalo dvadeset postdiplomaca, skulptora pod mentorstvom profesora FPU dr Dragoljuba Dimitrijevića, pobedio je Beograđanin Andrija Vasiljević (24), student master studija primenjenog vajarstva. Konačno rešenje Ljuljaška odabrali su prof. dr Nikola Kusovac, prof. dr Miodrag Živković i "treći član" žirija, publika koja je za najbolje rešenje glasala tokom desetodnevne izložbe predloženih rešenja u Galeriji RTS-a u Takovskoj 10.

Budući simbol Beograda prikazuje Čitača koji u društvu knjige sedi na ljuljašci, a neizostavni pratioci su mu vrapci od kojih jedan stoji na knjizi. Čitač je na ovaj način dobio materijalnu formu, gipsanu, koja se trenutno nalazi u Francuskoj 7, u prostorijama UKS-a, a finalna bronzana ugledaće svetlost dana na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra. Biće to stecište i st(r)anica literarnih okupljanja učenika iz Srbije i rasejanja. Do tada, svi koji žele imaju priliku da se davanjem priloga upišu u knjigu darodavaca. Za uplate iz Sjedinjenih Američkih Država, otvoren je namenski devizni račun Udruženja književnika Srbije. Slede bankovne instrukcije.

INSTRUCTION FOR PAYMENT ORDERS IN FAVOR OF LEGAL ENTITIES IN USD

Intermediary Bank / Correspondent Bank
SWIFT - BIC: SCBLUS33
Fed Wire ABA: 026002561
Name: STANDARD CHARTERED BANK
City, Country: NEW YORK, NY, UNITED STATES

Account with institution / Beneficiary's Bank
SWIFT - BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: 11000 Belgrade, Republic of Serbia

Beneficiary
IBAN / Account Number: RS35205007080002733970
Company name: UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE
Street: FRANCUSKA 7
City, Country: BEOGRAD, REPUBLIC OF SERBIA


Kontakt podaci "Beogradskog čitača"
Imejl adresa: beogradskicitac@gmail.com
Fejsbuk stranica: www.facebook.com/beogradskicitac

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије