Dani dijaspore u Loparama

Manifestacija Dani dijaspore u Loparama (Republika Srpska), održana je od 26. jula do 28. jula. Pored druženja Majevičana iz celog sveta i uživanja u kulturno-umetničkom programu, ovaj događaj imao je i humanitarni karakter - dvema porodicama uručeni su ključevi novih kuća.

Manifestacija Dani dijaspore je zvanično počela 26. jula, a nezvanično i faktički dan ranije svečanim uručenjem ključeva porodicama Lazić i Rakić. U ime Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, koje je finansiralo gradnju kuća ovim porodicama, ključeve je uručio potpredsednik ovog udruženja Stojan Stevanović, uz prisustvo članova uprave ovog udruženja: Save Mitrovića, Đoke Šakotića i Miodraga Lukića, koji nam i šalje izveštaj o ovom događaju.

Porodice Lazić i Rakić su, pored još stotinjak, ostale bez svojih domova u prošlogodišnjim poplavama, a Udruženje Majevičana je rešilo da im pomogne jer su se same pobrinule za građevinsko zemljište.

Dani dijaspore je manifestacija zamišljena da jednom godišnje okupi iseljenje Majevičane u rodnom kraju, pa sve više Majevičana planira svoje godišnje odmore tako da poslednju sedmicu jula provedu u rodnom kraju da bi prisustvovali ovom događaju.

Još uvek nedostaje zaobilazni put oko Lopara, da bi se glavna ulica mogla zatvoriti za saobraćaj tako da celo mesto bude uključeno u manifestaciju, pa se za sada održava u crkvenom dvorištu i Centru za kulturu i informisanje u Loparama.

U okviru Dana dijaspore, u crkvenom dvorištu održana je druga po redu Rakijada, gde je bilo izloženo tridesetak različitih vrsta voćnih rakija.

U drugom danu manifetacije posećena je fabrika Đokić metal u Mačkovcu. Radislav Đokić iz majevičkog sela Miladići je sa dvanaest godina otišao u Švajcarsku. Trideset godina kasnije otvorio je fabriku za preradu metala u rodnom kraju. On svoj godišnji odmor provodi u rodnom kraju, najčešće radeći rame uz rame sa svojim radnicima. Ove godine je otvorio vrata svog preduzeća za sve zainterostovane, pripremio večeru i kako dolikuje srpskom domaćinu ugostio sve one koji su došli da vide čime se bavi.

Uveče je otvorena izložba slika nastalih na Majevičkom likovnom saboru koji već osam godina za redom organizuje prof. Miladin Lukić. Petnaest akademskih slikara stvaralo je sedam dana u živopisnom krajoliku u galeriji koja se nalazi pod vrhom Busija. Zahvaljujući akademskom slikaru Miladinu Lukiću, poreklom iz Gornjeg Priboja kod Lopara, ova se manifestacija već osam godina održava baš u njegovom rodnom mestu. On nije zaboravio rodno ognjište, pa se nakon decenija izbivanja vratio da rodnom kraju ostavi zadužbinu u vidu galerije i likovnog sabora koji je utemeljio.

Nakon izložbe slika premijerno je odigrana komedija I da sam pametan poludio bih, književnika Miodraga Lukića. Prvi put je izvedena u decembru 2006. u Srpsko-švajcarskom pozorištu Duga u Vetingenu (Švajcarska) i spada u komedije koje obrađaju svakodnevnicu naših ljudi u inostranstvu.

Miodrag Lukić je Majevičanin koji živi u Švajcarskoj i jedan je od osnivača Udruženja Majevičana u Švajcarskoj. Autor je jedanest romana: Ludi Vjetar - Serbian Gigolo, Studio Evropa, Ranjeni Vuk, Sudbine, Hijene, Ranjeni vuk 2. , Meso, Foka, Ajduk, Probisvijet i Naličje raja, kao i dvadesetak drama: Bankarka ili laž naša nasušna, Kruna kraljice lepote, Pečat jezika, Vidovnjak Đoka i paraziti, Pedestitis, I da sam pametan poludeo bih, Odlaganje života, Gastarbajter, Ajnštajnova žena, Edukovana žena, Zvezde dna, Gospodar nikako da dodje, Neću kući, Idealna žena, Braća iz ti lepe, Savršen muškarac, Povratna karta, Ljubavnik u mreži itd....

Manifestacija je završena 28. jula predstavljanjem časopisa Dijak i nastupom SPKD Prosvjeta iz Lopara. Dijak je časopis za jezik, književnost i duhovnost i izlazi dva puta godišnje od 2012. godine. Časopis uređuju: Nemanja Milovanović, Slobodna Jović i Marko Tomić, a izdavač je Centar za kulturu i informisanje u Loparama. SPKD Prosvjeta je nastavljač istoimenog društva osnovanog 1902. godine i već godinama vredno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво