Kroz Srbiju

Slovačka svadba u Pivnicima i...

Nedavno je ekipa Programa za dijasporu RTS-a boravila na prostoru Bačke Palanke koja raspolaže raskošnom kulturnom baštinom od pamtiveka. Tu su se susrele kulture, običaji i tradicija raznih naroda.

Oko kamere zabeležilo je slovačku svadbu koja se i danas obavlja u najstarijoj nošnji, baš kao i nekada. Sve ide redom... od trenutka kada se mlada i mladoženja sa kumovima nađu u kući mladoženje.

Leonard Nemet, hroničar ove opštine, govori o zanimljivoj istoriji ovog kraja. Ovo je prilika da se sazna i nešto više o keltskom novcu i dunavskim keltima koji su živeli na ovom prostoru.

U selu Parage upoznali smo dedu Cvijana, poznatog pintera, pravog majstora za kace i sepete. Ana Nađ Gašparovski, inženjer tehnologije, četvrta je generacija u poznatoj i jedinoj sodadžijskoj radnji Bačke Palanke. Njena radnja postoji više od 150 godine i rado komšijama raznosi sodu u staklenim flašama baš kao što je nekada i njen otac radio.

Na Kaloš čardi koja je 5 kilometara udaljena od Bačke Palanke upoznali smo Branka Štambergera koji zna sve o ribarenju i pletenju mreže. Ovaj dunavski alas zna da pravi ineobične specijalitete od dunavske ribe. Profesor Borislav Milošević s radošću govori o nekadašnjem običaju vertep koji se i dana u Bačkoj Palanci proslavlja, doduše kroz igrokaz.

Emisija je na Satelitskom programu RTS-a 29. jula u 18.55, repriza 30. jula 2015. u 02.00 i 11.30, kao i na Drugom programu RTS-a 02. avgusta 2015. u 14.30.

Autor i urednik emisije Danica Broketa

Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić

Realizacija Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи