U Johanesburgu svečano za Vidovdan

Jedan od naših najvećih verskih praznika, spomen na Svetog cara Lazara i hrabre kosovske junake, obeležen je svečano i u našoj crkvi Svetog apostola Tome u Johanesburgu.

Najpre je upriličena sveta liturgija kojoj su prisustvovali mnogobrojni vernici. Osim našeg sveštenika oca Isajla, liturgiji su prisustvovali sveštenik bugarske crkve otac Jonko i sveštenik iz plemena Tsvana otac Markos, uz veličanstveno pojanje članova našeg crkvenog hora pod dirigentskom palicom Jelene Čonkić.

Liturgija je podsetila na kosovske junake i iskušenja sa kojima se naš narod u prošlosti i danas suočava. Koliko je delo Svetog velikomučenika cara Lazara snažno, govori u prilog podatak da mnoge srpske porodice i u Južnoj Africi svojim potomcima daju ime po našem slavnom knezu.

Nakon svete liturgije, organizovana je litija oko hrama. Ikonu Sv. cara Lazara nosila je konzul Srbije u Južnoj Africi, Margita Lalović-Terzić a ikonu Bogorodice Trojeručice sa ponosom, kako je izjavio, poneo je generalni konzul Grčke gospodin Evangelia Gramatik.

Pokraj velikog krsta u Crkvenom dvorištu i znamen ploče postavljene na Vidovdan 2014. godine održan je pomen za stradale kosovske junake, ali i sve naše sunarodnike i građane koji su tokom prošlosti stradali u odbrani otadžbine. Pomenu su prisustvovali i diplomatski predstanici grčke i poljske zajednice.

Nakon sečenja slavskog kolača odlučeno je da ubuduće Vidovdan bude slava crkvenog hora „Sveti Toma".

U umetničkom programu orila se pesma našeg crkvenog hora, ali i naša tradicionalna igra u interpretaciji dva folklorna ansambla SKUD „Afrika" i internacionalnog ansambla KUD „Balkan".

Svojim umećem kojim afrimišu srpsku tradicionalnu igru, ukazali su posredno i na jedinstvo, ljubav i slogu koja uvek treba da nas povezuje, a naročito kada smo rasuti po svetu, daleko od otadžbine.

Na kraju programa predsednik crkvenog Odbora, Stevan Marinović, dodelio je prigodne poklone počasnim gostima Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Zulu princu Zolaniju Mkivi, konzulu Grčke Evangeliu Gramatiku, kao i predstavniku poljske zajednice gospodinu Tomašu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи