Jubilej letnje škole "Sveti Sava"

U jubilarnoj godini, kada proslavlja 20 godina postojanja i rada, Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda ponovo ostvaruje projekat Letnje škole „Sveti Sava“- škole srpskog jezika i kulture za decu iz dijaspore i Srbije u periodu od 04. do 13. jula.

Letnja škola „Sveti Sava" je organizovan kreativan boravak u otadžbini dece i mladih Srba iz rasejanja i Srije. Održava se za vreme letnjeg raspusta. To je škola srpskog jezika, književnosti i kulture.

Osnovana je 1995. godine i predstavljala je prvu školu ovakve vrste tada u Jugoslaviji. Do sada je imala više od 2000 polaznika iz mnogih zemalja sveta: iz Austrije, Albanije, Nemačke, Italije, Kanade, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Velike Britanije, Švajcarske i Švedske.

Organizuje je i vodi profesor Radmila Kunčer u okviru Centra za Srbe u rasejanju „Sveti Sava" iz Beograda.Model škole se sastoji u tome da se pre podne održavaju časovi (čas srpskog jezika, čas književnosti i kreativan čas), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima, umetnicima i naučnicima).

Mladi i stručni nastavnici vode manje grupe učenika i sa njima razgovaraju (glume, pevaju, slikaju). Na časovima deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku. Organizuju se izleti na Avalu i obilazak mnogih spomenika kulture. Program je uokviren dvema priredbama: priredbom dobrodošlice i završnom svečanošću.

Glavni cilj Letnje škole „Sveti Sava" je da deci i mladima iz dijaspore omogući da u centrima srpske duhovnosti uče srpski jezik i ćirilicu, upoznaju običaje i kulturu svoga naroda na njegovim izvorima, a deci iz Srbije da razmene iskutstva sa vršnjacima iz drugih krajeva sveta i upoznaju vrednosti različitih kultura.

Kompletan program ovogodišnje Letnje škole možete pogledati ovde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се