Dragocen spoj iskustva i mladosti u dijaspori

Ako dijaspora prepozna Srbiju kao poželjno mesto za investiranje i poslovanje, biće to dobar signal i za druge investitore, istakao potpredsednik PKS Miroslav Miletić na sednici Poslovnog saveta za dijasporu PKS.

Novi saziv Poslovnog saveta za dijasporu PKS, konstituisan je u ponedeljak, za period 2015-2019, i broji 47 članova iz više od 20 zemalja sveta i 21 iz matice. Novina koju donosi ovaj saziv je dragocen spoj iskusnih privrednika i mladih visokoobrazovanih ljudi.

Zajedničke aktivnosti u narednom periodu biće usmerene na poboljšanje pozicije i uticaja dijaspore i u Srbiji i u zemlji domaćinu, naveo je potpredsednik PKS Miroslav Miletić, obraćajući se novim članovima u ime predsednika PKS Marka Čadeža, koji je i predsednik Poslovnog saveta za dijasporu.

Miletić je naglasio da će se dijaspora širom sveta organizovati i umrežavati, kako bi se veliki potencijal, ideje, znanje, iskustvo, poslovne i veze u političkim krugovima što bolje iskoristili za privlačenje investicija, jačanje kapaciteta domaće privrede i povećanje izvoza.

Namera nam je da saradnju matice i dijaspore zasnivamo na zdravim ekonomskim osnovama, partnerskom odnosu i profitu kao zajedničkom interesu, a ne samo na emocijama, naveo je Miletić, naglašavajući da je jedan od prvih pokazatelja uspešnosti privrednog ambijenta kada dijaspora krene da investira.

Miletić je ukazao na podatak NBS da su naši ljudi iz sveta u Srbiju prošle godine poslali 2,6 milijardi evra, što uveliko premašuje vrednost stranih investicija koje smo uspeli da privučemo, kao i da su ogromna sredstva (od 2001. do kraja 2012. u Srbiju je iz dijaspore stiglo više od 34 milijarde evra) odigrala veliku ulogu u amortizaciji siromaštva u Srbiji, ali da se dijaspora teže odlučivala na investicione poduhvate.

Cilj Poslovnog saveta za dijasporu PKS je da se ti tokovi preokrenu, naglasio je Miletić, ističući da će reformisani komorski sistem uspostaviti novi model saradnje sa dijasporom.

Poslovni savet za dijasporu usvojio je preporuke za unapređenje privredne saradnje, istakavši pre svega zajedničko organizovanje bilateralnih poslovnih foruma, granskih skupova i predstavljanja potencijala srpske privrede u zemljama domaćinima.

Uz važnost makroekonomske stabilnosti zemlje, naglašena je potreba da se uspostavi proaktivna saradnja privrednika iz dijaspore sa ambasadama i konzulatima, dok je kao prioritetan zadatak za narednu godinu istaknuto osnaživanje Centra za dijasporu i predstavništva PKS kao ključne adrese.

Petar Marijanović, zamenik predsednika Poslovnog saveta za dijasporu PKS i vlasnik firme MarexTrade, koji radi na povezivanju naših izvozno orijentisanih firmi na tržišta Češke, Slovačke i Poljske, rekao je da je ključno da se uposli srpska industrija, jer imamo kvalitet za strana tržišta, dok je Slobodan Ivanović, jedan od osnivača Srpskog biznis centra u Kanadi, rekao da želi da ohrabri srpske privrednike da posluju na tržištima Severne Amerike.

Predsednik Zajednice srpski klubova u Beču Borislav Kapetanović je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti povećana poslovna saradnja firmi iz Srbije i Austrije i najavio pomoć srpskim privrednicima, a predsednik Kluba srpskih privrednika u Austriji Željko Bobar je kazao da cilj treba da bude umrežavanje firmi i poboljšanje odnosa Srbije i Austrije.

Aleksandar Protić, federalni savetnik UNESKO federacije Francuske, alumnista vodećih svetskih univerziteta koji drži predavanja na Sorboni, Harvardu, Kembridžu i Oksfordu, rekao je da je došao da poveže naše mlade intelektualce sa tih fakulteta sa PKS, jer su oni veliki potencijal.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво