Uprava za dijasporu i dalje bez direktora

Formiranje radne grupe za izradu nacrta izmena Zakona o dijaspori i Srbima u regionu najvažnije je pitanje kojim se, na XI sednici, bavio Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine. Takođe je data podrška predlogu za proglašenje Dana sećanja na sve srpske žrtve u 20. veku.

Skupština dijaspore i Srba u regionu je u pravnom vakuumu, deo aktivnosti ove institucije koji se odnosi na izvršnu vlast je u blokadi, produžetak mandata sadašnjem skupštinskom sazivu ne bi imao smisla a predlog rešenja za ovu situaciju jesu izmene Zakona o dijaspori i Srbima u regionu.

Sa XI sednice skupštinskog Odbora za dijasporu biće upućen zahtev Ministarstvu spoljnih poslova Srbije za formiranje posebne međuresorne radne grupe koja bi do kraja ove godine izradila nacrt izmena ovog zakona.

Dogovoreno je da se do septembra na ovu temu sastanu predstavnici Skupštine dijaspore i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Iz Ministarstva spoljnih poslova takođe je potvrđeno da i dalje nema predloga za imenovanje direktora Uprave za dijasporu ali da ministarstvo svojim sektorima pokriva 178 zemalja i da pripadnici dijaspore u bilo kom diplomatsko-konzularnom predstavništvu mogu da dobiju potrebne informacije i neophodnu pomoć.

„Prioritet je da možemo da funkcionišemo u ovom među-mandatu, odnosno tehničkom mandatu. Uprava se dugo formira, direktor te Uprave se dugo čeka, a dok nemamo direktora ili nekoga ko je zadužen za saradnju sa Skupštinom dijaspore ne možemo da funkcionišemo onako kako bi trebalo" kaže Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

„Ključno u ovom momentu je da mi shvatamo da se Srbija nalazi u teškom stanju, odnosno tenziji, i mi smo izglasali deklaraciju kojom dajemo podršku Vladi Republike Srbije u smislu da se obeleži dan sećanja na srpske žrtve u 20. veku sa posebnim osvrtom na 90-te godine. To je strateški put koji srpska dijaspora može da iskoristi zbog pokušaja falsifikovanja istorijskih činjenica koje ugrožavaju naš nacionalni identitet i kompletno našu državu" naglasio je Stanojević.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine, Janko Veselinović, uputio je poruku "pre svega Ministarstvu spoljnih poslova i Vladi Srbije da imenuje direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu kako bi u punom kapacitetu država mogla da odgovori na obaveze koje prema Ustavu ima o brizi o dijaspori i Srbima u regionu, kako bi ih zaštitila od brojnih problema i iskoristila kapacitete četiri miliona Srba koji žive van granica Srbije."

Na sednici Odbora ponovo je aktuelizovano pitanje izrade jedinstvene baze podataka o pripadnicima naše dijaspore u svetu, koje ne bi bilo slično popisu, već bi predstavljalo osnovu za brzi kontakt i organizaciju naših iseljenika kako u vanrednim tako i u redovnim situacijama. Predlog je da u izradu ove baze budu uključene državne, naučne, i institucije kulture, ali i da se ne beži od pogodnosti koje za kontakt i komunikaciju pružaju savremene društvene mreže.

Na kraju sednice predsednik Odbora, Janko Veselinović, pročitao je dopis organizacije Srba u Švajcarskoj, upućen i na adrese predsednika i premijera Srbije, u kome se daje podrška opstanku Međunarodnog radija Srbije. Srbi iz Švajcarske su organizovali onlajn peticiju da ovaj medij nastavi da postoji i radi, koju je u nekoliko dana potpisalo više od hiljadu ljudi.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво