Majski susreti pisaca dijaspore

Dve decenije postojanja i uspešnog rada, Udruženje pisaca "Sedmica" iz Frankfurta, obeležilo je nizom kulturnih i umetničkih programa, u okviru tradicionalnih Majskih susreta pisaca dijaspore. I ovoga puta, njihovi gosti bili su književni stvaraoci iz više evropskih zemalja.

Srpska zastava vijorila se toga dana i na gradskoj kući Frankfurta, a učesnike manifestacije primio je gradonačelnik Peter Feldman i u njihovu čast priredio svečani prijem.

"Srećni smo što smo doživeli 20. rođendan udruženja, a ovo je, kako je rekao neko od gostiju, znak zrelosti i sada se od nas očekuje mnogo više, da se naše udruženje još više omasovi, da se podstaknu mladi književni stvaraoci koji su udaljeni od svoje matice i od srpskog jezika, da stvaraju na maternjem jeziku", kaže Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca Sedmica i ističe kao primer tradicionalu priredbu Ala je lep ovaj svet, koju su nedavno organizovali i na kojoj je učestvovalo stotinak dece iz dopunske škole na maternjem jeziku.

"Sarađujemo sa prosvetnim radnicima u Frankfurtu i okolini i podstičemo mlade da recituju ili pišu na srpskom jeziku. Ako ne poznaju dobro srpski, onda pišu na nemačkom jeziku, a potom zajedno sa njima pokušavamo da prevedemo pesme na naš jezik", zaključuje Simić.

Na tradicionalnoj pesničkoj večeri, svoja najnovija ostvarenja predstavili su domaćini iz Nemačke i njihove kolege po peru iz Francuske, Švajcarske, Austrije, Mađarske, Švedske, Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Autorima najuspelijih radova su i ovoga puta uručene nagrade - zlatni, srebrni i bronazani Orfej.

"Književni stvaraoci, čije je oružje pisana reč, osnovni su stožer ljudskog i sveobuhvatnog identiteta. Pisci, okupljeni ovde u Frankfurtu, još jednom su pokazali da velika slovenska duša može da natkrili čitavu Evropu, pa i svet", rekao je Novica Sovrlić, predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, koji je takođe učestvovao na Majskim susretima pisaca dijaspore.

Učesnici skupa imali su prilike da pogledaju monodramu beogradske glumice Bobe Latinović, o Milici Stojadinović-Srpkinji, a posetili su i Visbaden, u čijoj je vili Klementina jedno vreme u izbeglištvu živela srpska kraljica Natalija Obrenović, sa maloletnim sinom Aleksandrom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи